top of page

TikTokTerror | Pure horror in 132 bladzijdes

Vanwege onze contacten met vele uitgeverijen, was ik al in een vrij vroeg stadium op de hoogte van de komst van Creepy Bones, een huiveringwekkende horror- en thrillerserie van Billy Bones. Niet lang daarna werd duidelijk dat Michael Reefs de gelukkige was om de serie officieel af te trappen. TikTokTerror was geboren! Hij reisde eerder af naar het Belgische Sanatorium de Basil, een voormalig psychiatrische inrichting die momenteel is gesloten. Tijdens zijn bezoek deed Michael genoeg inspiratie op om zijn eerste, échte horrortitel te schrijven en daar gaan we het nu over hebben.


In de inleiding vermelde ik bewust dat het zijn eerste échte horrortitel is, want spannende boeken heeft Michael al eerder geschreven. Het geheim van het Klavertjesplein was daarbij veruit de spannendste. Met TikTokTerror hoeven we niet lang na te denken wat voor genre erbij past. Dit boek is horror in haar puurste vorm. Als je het qua subgenres zou moeten inschalen, dan hebben we hier te maken met een mengeling van paranormale horror en zogeheten Gore (Splatter). Eerstgenoemde suggereert dat we te maken hebben met personages die niet menselijk zijn. Het tweede vertelt dat het verliezen van eventuele ledematen of andere lichaamsdelen niet geschuwd wordt. Snap je al een beetje waar we hier mee te maken hebben?


Op naar de inhoud dan. TikTokTerror vertelt het verhaal van Jason en zijn drie vrienden. Samen zijn zij Urban Explorers. Ze bezoeken verlaten gebouwen en begraafplaatsen op zoek naar paranormale activiteiten. Ze doen dit voornamelijk voor de volgers op hun TikTok-kanaal. Binnen vijftien pagina's is al de eerste confrontatie met iets dat niet natuurlijk is. We leren de angst van met name Jason kennen, maar hij weet het weg te stoppen. Wanneer ze niet veel later live gaan op TikTok, komt er een suggestie binnen om het Belgische Sanatorium de Basil te gaan onderzoeken. Onder andere twee twintigers zouden vermist zijn geraakt nadat ze hadden verteld dat ze naar het sanatorium zouden gaan. Een goede plek om te filmen voor meer volgers, meer likes en meer gifts. De groep vrienden laat zich overhalen en gaat naar de plek des onheils.


Wat vervolgens plaatsvindt, is een ware rollercoaster. De ene na de andere gebeurtenis volgt elkaar op. Het is een schrijfstijl die we van Michael Reefs kennen: niet teveel doekjes eromheen winden, maar direct actie! De vrienden vinden elkaar, raken elkaar kwijt en weten elkaar vervolgens weer te vinden. Hoe ze tijdens deze drie momenten er allemaal voorstaan, is iets wat je zelf moet ontdekken. Zoals gezegd wordt bloed en pijn niet geschuwd. Je kunt er ook wel vanuit gaan dat niet alle personages in dit boek er zonder de spreekwoordelijke kleerscheuren vanaf komen. En wanneer je denkt het verhaal te hebben overleefd, is er nog een toetje aan het einde...


TikTokTerror is zonder twijfel een angstaanjagend boek voor tieners. Het zit boordevol actie en smerigheid. Wie op zoek is naar een boek waarin de personages worden uitgediept en je een band opbouwt met de hoofdrolspelers, moet verder zoeken. Dat is niet de insteek van dit boek. In TikTokTerror buitelen de gebeurtenissen over elkaar heen, het ene nog afschrikwekkender dan het andere. Vanwege het hoge tempo is het niet te vergelijken met de boeken van de serie Horrrorland, waarin veel langer naar een climax wordt opgebouwd. TikTokTerror telt 132 pagina's die je van begin tot eind lekker (bij voorkeur 's avonds) laten griezelen. Of wellicht is huiveren een beter woord... 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die écht horror van de bovenste plank willen.

...lezers die houden van snelle boeken waarin veel gebeurt.

...iedereen die beweert dat kinderboeken niet eng kunnen zijn...

 

Samenvatting/Omslag


Michael Reefs komt met iets gruwelijk leuks! TikTokTerror, over een groepje jongeren dat met hun TikTokKanaal UrbanPhantomExplorers paranormale activiteiten probeert te verklaren in verlaten gebouwen. Tijdens een live-uitzending worden ze uitgedaagd om de nacht door te brengen in Sanatorium du Basil, midden in de bossen van de Belgische Ardennen (en ja, dit gebouw bestaat echt!). Een gebouw dat tegenwoordig bekendstaat om bloedrituelen en vermiste jongeren. Kunnen de vier jongeren de nacht overleven? En welke duistere geheimen schuilen er binnen de muren van deze voormalige kliniek?


Extra leuk trouwens voor fans van TikTok (want Michael kreeg het idee voor dit verhaal toen hij zelf op TikTok live-uitzendingen van jongeren keek die op verlaten plekken filmden en op zoek waren naar geesten).


Een ding is zeker, dit boek spaart je nachtrust niet (vandaar 11+)! 

Comentários


bottom of page