top of page

Toen Raaf links afsloeg (8+) | Mensen ontmoeten als je een ander pad zoekt


In je leven heb je het vaak. Je moet een ander pad op, want het pad waar je nu op wandelt, dat is niet leuk. Daar word je niet gelukkig van. Maar wat nou, als je naar huis loopt en je neemt ineens een verkeerde afslag (expres of onbewust). Wat voor een avonturen liggen er dan op je pad? Gebeuren er slechte dingen? Of heb je nieuwe mysterieuze ontmoetingen? Brengt het je veel goeds of levert het je iets slechts op? De hoofdvraag blijft natuurlijk... word je dan gemist?


Toen Raaf links afsloeg is een wat filosofischer boek geschreven door Evelien de Jager. Raaf zit op school en wordt een beetje gepest. Benni zit in zijn klas en denkt niet zo na en botviert dat eigenlijk op Raaf. Raaf durft niet echt tegen hem op te staan, ook al zegt Benni nog zulke rare dingen. Ondertussen is zijn moeder er niet meer. Toen ze opstonden was ze weg en zijn vader zegt dat het niets met Raaf te maken heeft, maar toch maakt Raaf zich zorgen.


Hij bedenkt daarom de wildste dingen over zijn moeder en doordat Benni ook nog zegt dat zijn moeder ervandoor is, is Raaf de weg kwijt. Hij stapt de bus uit en loopt linksaf waar hij rechtsaf had gemoeten en hij is verdwaald. De vraag is natuurlijk of iemand hem gaat zoeken en of hij gevonden wordt. Welke avonturen liggen er op Raafs pad en zal hij uiteindelijk weer thuis komen?


Toen Raaf links afsloeg is zo'n verhaal dat je in één ruk uitleest. Je volgt Raaf en zijn onnavolgbare bijzondere brein. In alles merk je dat Raaf een denker is en een creatieve geest heeft. Dat maakt ook dat je meevoelt. Hij probeert zijn gevoelens weg te stoppen en is oprecht bezorgd over zijn moeder, maar tegelijkertijd is hij een onderzoeker. Dit is bij uitstek zo'n verhaal dat je als leerkracht gebruikt tijdens een begrijpend leesles. Je kan het plat lezen, als een verhaal, maar ook de dubbele bodem in de dingen die Raaf zegt is pas te begrijpen als je het een paar keer overleest. Lees dus zeker dit verhaal vanuit het bijzondere brein van Raaf.

Proeflezen toen raaf linksaf sloeg
.pdf
Download PDF • 2.38MB
 

Dit boek raad ik aan voor...

... kinderen die houden van avontuurlijke boeken.

... een ieder die houdt van boeken waar je over kan nadenken.

... iedereen die ook graag een keer achterop de scooter van een pizzabezorger wil zitten.

 

Omslag/Samenvatting

Een spannend avontuur van één dag


Maandag is de ergste dag van de week. En deze maandag is dat zeker. Raaf is 10 jaar en wordt op zijn kop gezeten door pester Benni. Bovendien is zijn moeder weg. Aan zijn vader heeft Raaf niets, dus hij beslist die dag niet rechtstreeks naar huis te gaan. Hij gaat dwalen door de stad en ontmoet mensen die ook (nog) niet thuis zijn, om allerlei redenen. Allemaal willen ze Raaf helpen de weg naar huis te vinden. Het meisje bij de bushalte, de ‘beste man van de wereld’, de pizzajongen die aangevallen werd door een politiehond… Intussen wordt het later en later, en lijkt Raaf verder van huis dan ooit.


Een spannende roadtrip over een jongen die na een schooldag beslist links af te slaan in plaats van rechts. Een wereld van verschil.


Comments


bottom of page