top of page

Twitch (10+) | Het levensreddende verhaal van een vogelaar


Het mooiste moment van de lente is, wanneer de eerste vogels zich weer laten horen. 's Ochtends als je over straat loopt wanneer het concert van de vogels aan zich voorbereid op een prachtig fluitconcert. Dan loop ik het liefste over straat. Ik geniet dan echt, omdat ik zoveel stemmen door elkaar hoor en het maakt me rustig en gelukkig. Vogels laten zien dat er nog zeker natuur is in ons land en dat je daar natuurlijk van en kan genieten. Helaas herken ik niet de juiste melodie bij de juiste vogel. Iets wat Twitch wel weet in het gelijknamige boek. En laat dat nou van levensreddend belang zijn!


Twitch is de bijnaam van Corvus en iedereen noemt hem ook zo. Twitch wordt bijna niet meer bij zijn echte naam genoemd. Twitch komt van het woord twitcher en dat betekent vogelspotter. Twitch heeft een voorliefde voor vogels. Thuis heeft hij drie duiven en drie kippen. Eén duif heeft Twitch gered uit de handen van Jack. Jack is degene die Twitch elke dag pest. De pestkop heeft die ene duif bijna tot moes geslagen als Twitch er niet voor was gesprongen. En die duif heeft twee kinderen gekregen en die probeert Twitch te trainen.


Ondertussen is er in de buurt van het Avesbos (het bos waar Twitch zijn hut heeft en op zijn duimpje kent) een overvaller ontsnapt uit de gevangenis. Het gaat om Owen de gevangene. Hij is opgepakt voor een bankoverval en het omleggen van één van zijn maatjes die de buit wilde hebben. De andere twee maatjes zijn opgepakt en hij is als laatste gepakt. Als Twitch op een dag van Jack wormen moet eten wordt hij gered door Billy en Billy is wel heel erg nieuwsgierig naar Twitch en het Avesbos. Het wordt nog mysterieuzer als hij op een dag twee meisjes ziet lopen door het bos heen. Hoe zit dat? En wat heeft dit alles met overvaller Owen te maken?


Twitch is een avontuurlijk boek over een jongen die verschillende mensen niet snapt. Hij snapt duiven maar al te goed, maar mensen die liegen en bedriegen nou eenmaal andere mensen. Er zitten verschillende thema's in het boek als pesten, vertrouwen en natuurlijk de band tussen mensen en de natuur. Het mooie is dat de spanning in het boek langzaam wordt opgebouwd en ja, het komt tot ontploffing aan het eind.


In de klas is Twitch een geweldig boek als je het hebt over dieren (of specifieker vogels), of over de natuur. Het verhaal is ook spannend genoeg om voor te lezen. Naar aanleiding van verschillende stukken kun je prachtig met je klas in gesprek gaan. Denk aan de thema's die ik hierboven heb genoemd.


Al met al is Twitch een erg leuk boek om te lezen. Het is spannend, bevat wat informatie en is snel genoeg om het in een zucht uit te lezen. Het mysterie is niet 1,2,3 opgelost, ook niet voor de gevorderde lezer en dat maakt het uitdagend. Want wat is er nou aan de hand met die overvaller Owen en zijn Jack en/of Billy wel te vertrouwen. Het schommelende wantrouwen vanuit Twitch laat je telkens weer twijfelen. Maar aan het eind redden de zwaluwen toch weer de dag.


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die houden van realistische boeken die spannend zijn

... leerkrachten die iets willen vertellen over vogels of dieren

... een ieder die van één zwaluw een zomer kan maken

 

Samenvatting/Omslag

Twitch heeft een passie voor vogels kijken. Hij heeft drie kippen als huisdier, vier duiven én zwaluwen die in zijn slaapkamer wonen.

Op de eerste dag van de zomervakantie komt hij aan bij zijn geheime schuilplaats en ziet hij overal politie: een veroordeelde overvaller is uit de gevangenis ontsnapt en verstopt zich in het Avesbos.

Kan Twitch zijn talenten voor vogelspotten gebruiken om jacht te maken op de gevaarlijke gevangene en de ontbrekende buit te vinden?Comments


bottom of page