top of page

Van Stormgod tot Dondervogel 10+ | Natuurverschijnselen in mythes

Bijgewerkt op: 17 okt. 2022


Van Stormgod tot Dondervogel, Claire Cock-Starkey, Lemniscaat, cover

Of het nou het vliegende paard Pegasus is of de magische Noorse wereldboom Yggdrasil: in iedere oude godsdienst zitten wel een aantal natuuraspecten. Zeker als het gaat om (joh duh) natuurgodsdiensten. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat vroeger in Nederland het Vliegende Hert (Ja, dat is echt een insect op afbeelding 1), werd gezien als een sergeant van de duivel? Als je dat niet wist en dit soort dingen wel graag zou willen weten, dan is het volgende boek echt iets voor jou!


Van Stormgod tot Dondervogel is een boek waarin verschillende korte mythen worden uitgelegd. Je ziet heel veel terugkomen van de Engelse folklore, je leert meer over hoe Afrikaanse en Amerikaanse stammen keken naar bepaalde weertypen en dieren en welke dieren er heilig zijn verklaard. Claire Cock-Starkey schroomt geen enkele locatie en weet zelfs dingen te noemen die ik zelf niet wist over mijn eigen streek.

Vliegend Hert
Afbeelding 1

Het boek is opgebouwd in een aantal hoofdstukken. Zo begint het bij dieren, wordt het vervolgd door vogels en daarna zijn de insecten aan de beurt. Ook is er plaats voor bloemen, planten en bomen en er is zelfs een heel hoofdstuk over weersverschijnselen. Het boek wordt beëindigd met een aantal voortekenen, zoals wat is een positief omen en wanneer moet je oppassen! Dit is natuurlijk superhandig om te weten.


Ieder hoofdstuk begint met een wat groter verhaal rond dat thema. De grotere mythen komen ook overal en nergens vandaan. Zo begint het met een Welshe (ietwat trieste) legende over een man die zijn eigen hond (per ongeluk ten onrechte) vermoord en eindigt het met een Chinees volksverhaal over een man die geen oordeel velt over wat hem overkomt.


Het boek is voorzien van prachtig geïllustreerde pagina's met daarop prachtige platen en de daarbij behorende informatie. Soms is het zelfs een beetje zoeken wat het juist enorm grappig maakt. Bepaalde informatie is ontzettend grappig om te lezen, dus ben je benieuwd waarom de varken als laatste dier in de dierenriem wordt vermeld in de Chinese jaartelling? Wil je weten hoe je een paardenbloem als klok kan gebruiken? Of wil je graag weten waarom je in Japan 's nachts beter geen spin kan tegenkomen? Dan is dit een echt boek voor jou!

Proeflezen van stormgod tot dondervogel
.pdf
Download PDF • 1.69MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van korte weetjes

... mensen die houden van mythes en dieren

...een ieder die gelooft dat een haan met zijn "kukeleku" de demonen verjaagt

 

Samenvatting/Omslag

Een betoverende verzameling wilde wijsheden van over de hele wereld Wist je dat een konijn onweer kan voorspellen door zijn oren in de richting van de bui te draaien? Dat lelietjes-van-dalen eigenlijk elfenbekertjes zijn? En dat je als je paardenbloemen mee naar binnen neemt in je bed gaat plassen? Ontdek in dit boek de betekenis die in allerlei culturen is toegekend aan: - een breed scala aan verschillende dieren, vogels en insecten; - talloze soorten bloemen, planten en bomen; - het weer, de zon, de maan en de sterren; - goede en slechte voortekenen, en geluksbrengers. Van stormgod tot dondervogel laat je je verwonderen over de folklore van verschillende culturen, en zorgt ervoor dat je de natuur om je heen met nieuwe ogen bekijkt. Het is een schatkamer van bijgeloof, oude wijsheid en betoverende volksverhalen vol schitterende, op volkskunst geïnspireerde illustraties

Opmerkingen


bottom of page