Van top tot teen | Raadsels voor de geboren wetenschapper
top of page

Van top tot teen | Raadsels voor de geboren wetenschapper


Ik ben fan van Victor Escandell & Victor Sabaté. Dat komt door mijn eerdere kennismaking met het boek 'Wie heeft het gedaan', waarin criminelen en ogenschijnlijk onschuldige burgers onder de loep werden genomen. Het lukte mij niet om zomaar alle raadsels op te lossen. Soms kauwde ik er dagen op met de conclusie dat ik het niet wist, maar als het wel lukte, was daar een heus Eureka-moment. Met dit nieuwste deel, Van top tot teen, wordt er ingezoomd op de mysteries van ons menselijk lichaam.


Om te begrijpen waar dit boek over gaat, is het handig om de essentie van de reeks uit de doeken te doen. In de mysterieuze boeken van Victor Escandell & Victor Sabaté moet je als lezer mysteries oplossen. De mysteries zijn onderverdeeld in logische puzzels en puzzels die om de nodige verbeeldingskracht vragen. Deze twee soorten puzzels zijn weer onderverdeeld in moeilijkheidsgraden. De een zul je dus gemakkelijker ontcijferen dan de ander. Wanneer je de oplossing denkt te weten (of wilt spieken), kun je het decodeerapparaatje gebruiken, waarmee de letters van het antwoord je tegemoet komen. De raadsels kunnen worden gebruikt als een soort variant op Black Stories, maar kan ook in teams worden gespeeld. Hoe dan ook, je zult ten alle tijden de mysteries moeten oplossen door de hersens te kraken!


Zoals in de inleiding is gezegd, deed ik dit bij een van de vorige delen al eerder. Wat meteen opvalt bij dit deel, is dat de inleidingen op de raadsels een stuk educatiever zijn. Je leert als lezer daadwerkelijk iets over het menselijk lichaam. Daar moet wel meteen bij worden vermeld dat dit gezien kan worden als pittige stof. Stof die veel kinderen op de basisschool waarschijnlijk nog niet hebben gehad. Het raadsel zelf valt in theorie dan nog regelmatig mee. De kinderen hoeven de inleiding niet volledig te snappen om het raadsel tot een goed einde te brengen. Het boek kan een tof bruggetje vormen naar een gesprek over het onderwerp. Wat weten we immers over het hart? Of over het haar?


Van top tot teen - 25 mysteries over het menselijk lichaam is weer een heerlijk nieuw deel in de serie, maar van het decodeerapparaatje ben ik geen gigantische fan. In het deel Wie heeft het gedaan? werd gebruikgemaakt van een flapje waarachter het antwoord zich verscholen hield. Hierdoor was het echt onzichtbaar, tenzij je natuurlijk het flapje omsloeg. Wie zijn best doet, kan nu prima de letters lezen zonder het decodeerapparaatje te gebruiken. Natuurlijk moet je gewoon een beetje zelfbeheersing hebben en dat niet doen, maar het is op de een of andere manier toch aanlokkelijker dan dat het aan de andere kant van een papier zit. Afijn, wellicht muggenziften, want je koopt uiteindelijk toch het boek omdat je de raadsels wilt oplossen?

 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van breinbrekers!

...leerkrachten en ouders die op zoek zijn naar raadsels met een educatief randje.

...betweters die altijd maar weer opscheppen. Weten jullie hoe deze raadsels in elkaar steken?

 

Samenvatting/Omslag


Op uw plaatsen! Klaar? Af! Om een baby te kunnen maken moet een zaadcel zich nestelen in een eicel. Maar wist je dat die zaadcel, om die eicel te kunnen bereiken, moet meedoen met een enorm spannende race, en dat hij het moet opnemen tegen miljoenen concurrenten? Miljoenen! En weet je dat ons zenuwstelsel bestaat uit miljarden neuronen, die er onder andere voor zorgen dat je kunt leren? Geen miljoenen of miljarden weetjes vind je in dit boek, maar wel ontelbaar veel. 25 mysteries nemen je mee op een boeiende speurtocht door het menselijk lichaam, van je hersenen naar je hart en via het spijsverteringsstelsel en je urinewegen tot binnen in je botten! Een boek om je met vrienden of familie te vermaken of om alleen mee aan de slag te gaan. Voor onderzoekers vanaf 9 jaar.

bottom of page