top of page

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda | Zonder twijfel een uniek informatieboek


Informatieboeken zijn er alle soorten en maten. De een is serieus van aard, terwijl de ander van hot naar her schiet, maar in de kern zeker waardevolle informatie blijft geven. De voorkeur bij kinderen voor dit soort boeken verschilt. Boeken die informatie geven over een onderwerp dat écht hun interesse heeft, kan best een serieuze toon aanhouden. Wil je kinderen echter een tikkeltje onverwachts wat informatie aan de man brengen, dan zul je uit originele hoek moeten komen. Schrijfster Bibi Dumon Tak en illustratrice Annemarie van Haeringen doen dit met hun informatieboek Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda.


Spreekbeurten zijn vaak wel 'een dingetje' op de basisschool. Het zorgt voor veel spanning en soms is het de vraag of het eerder een voorleessessie van een website is dan een verhaal in eigen woorden. Het is ook altijd wel een speciaal moment. De hele klas luistert naar de woorden van één leerling die zorgvuldig heeft uitgedacht wat hij of zij gaat vertellen. Hoe zou het zijn als het dierenrijk onze gewoonte van het houden van spreekbeurten zou overnemen? Wat voor herkenbare en tegelijkertijd bizarre situaties zou dat opleveren?


Schrijfster Bibi Dumon Tak beschikte over genoeg fantasie om die uitdaging aan te gaan. Ze begint haar boek met de mededeling dat spreekbeurten van mensen vaak supersaai zijn. Alles maar bekijken door mensenogen. Hoe zou het anders kunnen? De poetsvis trapt af:

'Hallo, ik ben een gewone poetsvis en vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de haai'

Tijdens de informatieve spreekbeurten is er continu ruimte voor het uitvergroten van menselijke trekjes. De poetsvis zou over haaien vertellen, maar heeft het ondertussen liever heel veel over zichzelf. De zebra is stronteigenwijs en de sneeuwpanter vindt zichzelf meer dan fantastisch. Er wordt tijdens spreekbeurten op elkaar gereageerd en er worden zowel complimenten gegeven als ergernissen uitgesproken. Het zorgt allemaal voor herkenbare situaties die je ongetwijfeld aan het lachen zullen krijgen. Het is een perfecte combinatie van humor en informatie die hand in hand aan je voorgeschoteld worden. Daarom moet dit boek een keer in de handen van een kind terecht komen.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die houden van informatieboeken over dieren.

...lezers die willen leren, maar ook vooral willen lachen.

...fans van... spreekbeurten?

 

Samenvatting / Omslag


Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk is geïnteresseerd in de smaak van de gans. De zebra houdt zijn spreekbeurt over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder weet alles over de doodshoofdaap te vertellen. En zoals bij iedere spreekbeurt is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen.

De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf. En dat is niet kinderachtig, maar dierachtig leuk. En extra mooi door de fantastische illustraties van Annemarie van Haeringen.


Hallo, ik ben de regenworm en vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda.

Anaconda’s wonen in het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn familie van de boa constrictor. Ze zijn groenachtig bruin met donkere vlekken op hun vel. Ze hebben geen vijanden want ze kunnen iedereen aan. Echt kicken vind ik dat. Wij wormen hebben zoveel vijanden, maar anaconda’s zijn te sterk voor iedereen. Hun naam betekent olifantendoder. Nou, dan weet je het wel.

Comments


bottom of page