top of page

Vijf Beren | Een mooi boek voor de start van het schooljaar


Het begin van een schooljaar is altijd een prachtige periode om als leerkracht mee te maken. De kinderen zijn elkaar aan het aftasten. De een kijkt de spreekwoordelijke kat uit de boom, terwijl de ander meteen op iedereen afstapt. Vriendschappen die in het verleden verloren leken te zijn gegaan bloeien op en vriendschappen die zo stevig als een huis leken te zijn verwateren. Kinderen zijn op zoek naar zichzelf en op zoek naar een ander. Het boek Vijf beren van Catherine Rayner schrijft over beren die een muurtje om zich heen hebben gebouwd. Kunnen die worden doorbroken?


Het verhaal begint bij Beer, die op zijn gemakje een wandeling aan het maken is. Hij is een vriendelijke beer, maar daar kan hij weinig mee doen gezien het feit dat hij alleen is. Dat duurt niet lang, want op een gegeven moment komt er een andere beer in zicht. De ontmoeting is voorzichtig, een tikkeltje achterdochtig zelfs. De ontmoeting voelt ongemakkelijk, maar toch besluit de nieuwe beer met Beer mee te gaan. Simpelweg omdat hij vriendelijk gedag zei.


De twee beren vervolgen hun pad langs een andere beer. Brommende Beer genaamd. Die heeft helemaal geen zin in pottenkijkers. 'Wat is er?', bromt de Brommende Beer dan ook. Wanneer Beer en Andere Beer alleen maar vriendelijk gedag willen zeggen, is Brommende Beer van zijn stuk. 'Bedankt', zegt hij vol aarzeling. Uit nieuwsgierigheid besluit Brommende Beer het gezelschap te volgen.


Zo breidt de groep zich uiteindelijk uit naar vijf beren. Elke beer is in het begin hoogst achterdochtig, maar uiteindelijk zwichten ze allemaal voor de vriendelijkheid van een ander. Een simpele begroeting doet al wonderen. Dit boek is er een die symbool staat voor kinderen die een muur om zich heen bouwen en besluiten daar niet zo gemakkelijk iemand door toe te laten. Natuurlijk zijn de muurtjes in dit boek wel heel snel doorbroken, maar het gaat om het principe. Niet alleen op de basisschool, maar juist nog meer op straat zien we een beeld waarin vriendelijk gedagzeggen al bijna tot een kunst moet worden verheven. Dit boek kan kinderen vertellen dat eerste intenties vaak ook goed kunnen zijn. Dit boek kan vertellen dat verschillen niet altijd ervoor zorgen dat je niet met elkaar kunt optrekken. Nee, verschillen kunnen juist leuk zijn. Hetzelfde zijn is maar saai.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...leerkrachten die aan het begin van het schooljaar zitten.

...ouders en leerkrachten die goede intenties willen overbrengen.

...leerkrachten die zichzelf er wel in herkennen!

 

Samenvatting/Omslag

Een beregoed verhaal over vriendschap en verschillend zijn Beer wandelt rustig rond, tot hij… een andere beer ziet! Hij is wat gespannen en vertrouwt het ook niet helemaal. Eigenlijk is Beer gewoon een beetje onzeker. Onderweg komt hij nog meer beren tegen. En als één daarvan, een ijsbeer, vastzit in een boom, is het tijd voor actie… Een hartverwarmend verhaal van de bekroonde Catherine Rayner, winnaar van de Kate Greenaway-medal.

Comments


bottom of page