top of page

Vos en Haas - Het grote groeiboek (5+) | Leren lezen op je gemak

Bijgewerkt op: 20 sep. 2022


Wie net begint met lezen, heeft niet altijd de beste keuze uit boeken. Pas wanneer schrijvers de absolute vrijheid hebben om te schrijven wat ze willen en de kans krijgen om te strooien met mooie woorden, komen verhalen vaak pas echt tot hun recht. Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing proberen al enige tijd verhalen te maken voor de beginnende lezers. Hiervoor hebben zij Vos en Haas tot leven geroepen, die samen veel avonturen beleven. Het Grote Groeiboek zorgt ervoor dat je tegelijkertijd ook zelf in een soort avontuur terecht komt.


Dit boek bevat negen verhalen die je kunt voorlezen of zelf kunt ontdekken wanneer je nog net om de hoek komt kijken. Het boek kenmerkt haar verhalen in drie niveaus: uil, vos en haas. Eerstgenoemde is voor de jongste lezers die echt net om de hoek komt kijken, waarna vos en haas net wat moeilijkers voorschotelen. De moeilijkste verhalen van het boek worden aan leerlingen uit midden groep 4 toegedicht, maar enthousiastelingen zouden daar al eerder mee aan de slag kunnen.


Zoals gezegd bouwt het boek op in moeilijkheidsgraad. Het eerste verhaal van het boek is er al direct eentje om van te smullen. Uil raakt namelijk in conflict met de wind omdat deze steeds zijn 'oehoe, oehoe' nadoet en dat kan natuurlijk niet! Er is maar één iemand die dat mag doen en dat is Uil. Midden in het boek wordt een eveneens grappig verhaal voorgeschoteld waarin Vos duidelijk niet op de hoogte is van bepaalde uitspraken. Wanneer Haas zegt dat Vos niet zo moet opscheppen, is Vos beledigd. Haas heeft namelijk wel honger, maar Vos mag de soep niet opscheppen!


Het boek bevat mooie plaatjes die het verhaal ondersteunen. Daarnaast is het een prachtig dik boek dat voor beginnende lezers ook geen overbodige luxe is. Vaak hebben we bij deze doelgroep te maken met dunne boekjes en dit boek imponeert meteen door zijn uitstraling. Vos en Haas - Het Grote Groeiboek raad ik dan ook zeker aan voor scholen en ouders die boeken zoeken voor beginnende lezers.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...beginnende lezers die een dikker boek willen!

...beginnende lezers die wel van een uitdaging houden

...ouders die leuke voorleesverhaaltjes zoeken

 

Samenvatting / Omslag


In deze dikke bundel leesplezier staan 9 verhalen over Vos en Haas en hun vrienden. Je kan de verhalen voorlezen, samen lezen of zelf lezen.

Uil is een kunstenaar. Maar ook een kok! Vos is een held. Hij redt Haas! Haas wil zo mooi zijn als Pluim. En Pluim? Die vindt het bos maar saai. Saai? Hoe komt ze erbij! Het is net feest in het bos! Iedereen komt. Maar waar blijft Pluim?

Comments


bottom of page