top of page

Waar is grote broer? | De wereld heeft zo veel te bieden


Je hebt twee soorten mensen: mensen die heel de wereld willen zien en mensen die zo snel mogelijk ergens gesetteld een huisje, boompje en beestje willen hebben. Waar de huismussen onder ons misschien nog wel begrip hebben voor de wereldreizigers, daar zal het andersom voor verbazing zorgen. De wereld heeft zoveel meer bieden dan je eigen straat, woonplaats, land of zelfs continent. Waarom wil je dat niet ontdekken? Het is een vraag die in Waar is Grote Broer? centraal staat. Want Kleine Broer is de huismus in dit verhaal.


Kleine Broer leeft namelijk al zijn hele leven in een bloem. De wereld buiten de bloem is veel te eng, dus daarom onderneemt hij al heel zijn leven niks. Hoe anders is zijn Grote Broer, die er elke dag weer op uit trekt om de wereld om zich heen beetje bij beetje te ontdekken en ervan te genieten. Op een dag besluit Grote Broer een plannetje uit te proberen om zijn Kleine Broer uit de tent te lokken. Chique is het wellicht niet, effectief wel.


Grote Broer vertrekt namelijk en laat niks meer van zich horen. Uit pure zorg besluit Kleine Broer op zoek te gaan naar zijn grote held, waarbij hij beetje voor beetje verder uit zijn schulp kruipt. Achter elke boom ziet hij letterlijk en figuurlijk een vijand, maar telkens weer wordt hij gerustgesteld. Het was namelijk maar een vogel, slak of vriendelijke beer. Wanneer hij dan uiteindelijk de top van het woud bereikt, is zijn broer nog altijd nergens te bekennen. Maar dan hoort hij geritsel achter zich. Wie zou dat zijn?


Waar is Grote Broer? is een verhaal dat aanmoedigt om uit je schulp te kruipen. Je kunt alles in het leven op 'safe' spelen, maar daardoor zal er een hoop aan je neus voorbijgaan. Linde Faas weet dit op prachtige wijze in een beeldig geïllustreerd boek weer te geven. Een sprong in het diepe bleek het achteraf namelijk niet helemaal te zijn voor Kleine Broer, want zijn Grote Broer hield hem al die tijd in de gaten...

 

Samenvatting/Omslag


Een verwonderend en vertederend boek over een kleine kikker in de grote wereld. In een spetterend groene jungle wonen Kleine Broer en zijn Grote Broer. Kleine Broer is overal bang voor, dus hij komt zijn bloem niet uit. Maar op een dag is Grote Broer kwijt. Kleine Broer zal wel uit zijn veilige bloem moeten komen om hem te zoeken. Langzaam ontdekt Kleine Broer hoeveel groter en mooier de wereld is dan zijn kleine bloem. En dat al die wezens en vreemde plekken waar hij bang voor was, helemaal niet eng zijn. Een reis om keer op keer te maken.

コメント


bottom of page