top of page

Waar is Winter? | Toen het nog eens sneeuwde...

Boeken waarin het sneeuwt beginnen zo langzamerhand eerder op fictie te lijken dan op een realistisch scenario. Door de klimaatverandering is sneeuwen niet meer zo'n vanzelfsprekendheid met de winter. Het kan soms jaren duren voordat kinderen voor het eerst een witte sneeuwvlok uit de lucht naar beneden zien dwarrelen. Een realiteit waar schrijfster Gerda Dendooven zich maar al te goed bewust van is. Ze begint haar winterse verhaal namelijk met de zin: ''Lang geleden, toen winters nog wit waren en zomers zacht'...


Het doet het begin van het verhaal al magisch aanvoelen, terwijl de oorzaak eigenlijk triest is. Dat is het verhaal verder gelukkig niet. Dendooven neemt ons mee naar het verhaal van Mika en Pip. De twee zijn vrolijk en kleurrijk. Ze lopen door het dorp en genieten van al het plezier om hen heen. Ze zien veel kinderen spelen, maar hebben zelf geen kinderen. Ze besluiten niet een sneeuwpop te maken, maar een sneeuwkind. Het mondje wordt gevormd met kiezels en een takje vormt de neus. Zo, klaar is dat. Maar wacht eens even... komen er nou wolkjes uit de met kiezels gevormde mond?


Jawel, een sneeuwkind is geboren! Mika en Pip noemen het Winter. Om Winter in leven te houden, moeten er wel wat aanpassingen komen. Zo moet er geslapen worden in de vriezer en is warme chocomelk of opwarmen bij de haard niet de bedoeling. Eet maar vanille ijs, dat is beter. Maar het winterse seizoen, hoe koud ook, gaat voorbij. Warmere seizoenen zijn in aantocht. Hoe gaat Winter dat overleven?


Waar is Winter? is een sprookjesachtig verhaal dat over een winterkind gaat dat in de realiteit niet mogelijk is. Het is een warm verhaal in koude omstandigheden. Je voelt het probleem van de veranderende seizoenen al snel aankomen. Hoe gaan de personages daar mee om? Na de Heen-en-weer brief is dit een winters verhaal van Gerda Dendooven dat tijdens koude en gure dagen een glimlach op het gezicht kan toveren.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die houden van sprookjesachtige verhalen.

...lezers die de wintercollectie willen aanvullen.

...lezers die sneeuw in boeken willen, want buiten kan je lang wachten...

 

Samenvatting/Omslag


Als het op een dag in december heeft gesneeuwd, stormt groot en klein naar buiten, ook Pip en Mika. In elke tuin groeit al snel een sneeuwpop. Maar Pip en Mika maken een sneeuwkínd. Twee knopen worden ogen en met kiezeltjes maken ze een rij tandjes. En dan gebeurt iets vreemds: uit het mondje kringelt adem. Het kind van ijs en sneeuw leeft. Het is een wezentje dat lacht en rent en heel goed sneeuwballen kan maken. Maar waar moet Winter slapen? Mag het wel warme chocolademelk drinken? En wat als het lente wordt? Mag Winter nog buiten spelen met de andere kinderen?

Comments


bottom of page