top of page

Waarom hebben we tenen? | Elke dag een beetje slimmer


Iedereen wil graag slimmer worden, toch? Alleen is het niet altijd een pretje om langdurig de boeken in te duiken. Studeren kan heel leuk zijn, maar ook ontzettend saai. Encyclopedieën voor kinderen bieden, zelfs voor volwassenen, stiekem een uitkomst. Inhoudelijk prima informatie wordt soms veel kleurrijker en makkelijker uitgelegd dan een stoffig studieboek voor volwassenen dat doet. Het is wellicht iets oppervlakkiger, maar een prima instapmodelletje. Wil jij graag wat slimmer worden? Dan is Waarom hebben we tenen? van Molly Oldfield en uitgeverij Luitingh-Sijthoff wellicht wat je zoekt!


Waarom hebben we tenen? is een bijzonder informatieboek. Het behandelt namelijk elke dag van het jaar een vraag en geeft daar vervolgens ook antwoord op. Niet alle antwoorden bestaan uit feiten. In sommige gevallen wordt de mening weergegeven van de schrijfster of een andere medewerker. Alles is gefactcheckt aan het begin van 2021, dus veel zal nog gewoon moeten kloppen! Maar je vraagt je inmiddels natuurlijk af wat voor vragen er beantwoord worden in het boek!


De vragen lopen zeer uiteen. Zo begint het boek met de vraag Kunnen blauwe vinvissen met orka's praten en sluit het boek af met Waarom vieren we feest op oudejaarsavond? Tussen deze prikkelende vragen door krijgen we te maken met kwesties als Hoe vangen valken hun prooi? en Waarom is vogelpoep wit? De vragen zijn ingestuurd door kinderen die achter in het boek staan vermeld.

De antwoorden die het boek geeft kunnen soms vrij uitgebreid zijn. Zo wordt er in februari bijvoorbeeld aandacht besteed aan de elementen en de kern van planeten. Dit probeert het boek zo laagdrempelig mogelijk te doen, maar zal bij bovenbouwers nog wel stof tot nadenken geven. Andere vragen, zoals Kunnen walvissen scheten laten? of Zijn er dieren die op hun handen kunnen staan? zijn veel makkelijker van opzet en zouden zelfs in een onderbouwgroep besproken kunnen worden.


Je ziet dat ik al snel de link leg naar het onderwijs en dat is niet voor niets. Elke dag even een momentje stilstaan bij de vraag van de dag is ontzettend leuk en bijzonder leerzaam. Uit vraag en antwoord kunnen bijzondere gesprekken ontstaan die wellicht tot meer vragen leiden. Het stimuleert de onderzoekende houding bij kinderen en stimuleert daarnaast tal van ontwikkelingsgebieden.


Waarom hebben we tenen? is feitelijk een hapklare encyclopedie die zowel thuis als op school op zijn plek is. Zie het als een top-notch adventskalender die bol staat van de kennis. Geen chocolade, maar een beetje kennis die je elke dag tegemoet komt. Neem daar de prachtige illustraties van tal van illustratoren en illustratrices bij en je kan niet anders concluderen dan dat dit een prachtig boek is!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die hun kind elke dag iets willen bijbrengen

...fans van informatieve boeken

...lezers die wel vaker opmerkelijke vragen googelen

 

Samenvatting / Omslag

In Waarom hebben we tenen? van Molly Oldfield staan honderden vragen van kinderen en antwoorden van experts over uiteenlopende onderwerpen. Een fascinerend boek vol interessante weetjes voor het hele jaar, met full colour illustraties van kunstenaars van over de hele wereld.

Kunnen vissen met elkaar praten? Waar komen ideeën vandaan? Hoe kan het dat we verschillende smaken proeven? Hoe kunnen astronauten in het donker zien? Waarom heeft een octopus drie harten? Ben jij ook iemand die altijd vol vragen zit? Gelukkig krijg je in dit boek veel antwoorden… maar liefst 366. Zo kun je elke dag weer iets nieuws leren – ook in een schrikkeljaar!

Auteur en podcaster Molly Oldfield werkte bij de BBC-quizshow, was een van de QI Elves en schreef voor The Saturday Telegraph. Haar succesvolle podcast Everything Under The Sun (waar dit boek op is gebaseerd) is bekroond met de derde prijs van de British Podcast Award.

‘Voor nieuwsgierige kinderen die zich over van alles verwonderen.’ The Week Junior over Molly Oldfields podcast

ความคิดเห็น


bottom of page