top of page

War Horse (8+) | Iedereen is hetzelfde


Michael Morpugo, War Horse, Prentenboek, Tom Clohosy Cole, cover

De Eerste Wereldoorlog is een verschrikking geweest voor vele mensen en dieren. De gasaanvallen lieten bijvoorbeeld een spoor van vernieling achter en zorgde ervoor dat vele dieren en mensen het loodje legden. Daarnaast waren er velen die verminkt raakten en was de ravage zo groot, dat er een tekort was aan jonge mannen in Duitsland, Engeland en Rusland. Geen hele gezellige oorlog toch. Toch is er veel literatuur en poëzie over de Eerste Wereldoorlog, dat heel beroemd is geworden. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk In Flanders Field. In 1982 schreef Michael Morpugo het boek War Horse. Een boek dat later verfilmd is door Steven Spielberg. Welnu besloot Michael Morpugo het boek uit te brengen in de vorm van een prentenboek. Een idee waar ik groot fan van ben!


War Horse gaat over het paard Joey en Albert. Albert is een jongen die op het platteland woont in Engeland samen met zijn vader en moeder. Albert had één paard (Joey) en met dat paard had hij de sterkste band die je kunt bedenken. Ze leefden een heerlijk leven; alles was rustig en fijn. Tot op een dag de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. In eerste instantie denken Albert en Joey dat dit niets met hun heeft te maken, totdat er achter Alberts rug om een officier bij de vader van Albert komt vragen om een paard. Alberts vader heeft geldtekort en in een opwelling verkoopt hij Joey.


Wanneer Albert thuiskomt en het verhaal aanhoort, wordt hij ontzettend boos. Hij wil zijn vader nooit meer zien en besluit zijn paard achterna te gaan de Eerste Wereldoorlog in, ook al is hij nog veel te jong. De vraag is natuurlijk: gaat Albert Joey weer vinden? En wat beleven de twee vrienden voor het leven? Laten we het zo zeggen, de wereld is niet zo zwart-wit als de politici in die tijd zeiden.


Het verhaal van War Horse heeft zich natuurlijk al dubbel en dwars bewezen. Ik denk dat vele mensen het verhaal herkennen. Het verhaal in dit prentenboek, uitgegeven door Baeckens, is gesimplificeerd voor de jongere lezers, maar dat doet niets af van de ernst van het verhaal. De geweldige tekeningen van Tom Clohosy Cole zijn erg verhelderend en zeker een geweldige toevoeging aan het verhaal.


Dit boek is sowieso uitermate geschikt bij een les geschiedenis over de Tijd van de Wereldoorlogen. Het is vlot en maakt een geweldige indruk op de kinderen. Ook omdat niet alleen de ernst van de oorlog wordt uitgedrukt, ook het grote contrast tussen de verschillende mensen. Dit zou je kunnen uitdiepen door bijvoorbeeld een rollenspel te laten spelen tussen de Duitse officier die ontzettend zacht en lief was voor Joey en Andy. Zijn zij niet precies hetzelfde, ook al is de één Engels en de ander Duits? Waar zitten de verschillen? Het lijkt mij een super interessant gesprek.


War Horse is een ingrijpende klassieker en het is geweldig als we ook kinderen dit verhaal meegeven. Het gaat over de vraag of oorlog wel de juiste optie is en waar komt dit precies vandaan? Maar het stelt ook de vraag of mensen van andere nationaliteiten wel daadwerkelijk verschillen en waar komt dit precies vandaan? Een zeer interessant gesprek. Vandaar dat we War Horse ook omtoveren tot aanrader. Het is origineel, educatief en heeft een prachtig moraal. Het is een verhaal dat iedereen zou moeten kennen! Neem dan ook nog eens de geweldige verhelderende tekeningen en het mooie tranentrekkende verhaal en je hebt een topboek!


 

Dit boek is voor...

... kinderen die veel interesse hebben in de Wereldoorlogen of in geschiedenis

... leraren die hun kinderen meer willen meegeven over de wereldoorlogen dan alleen de feiten

... een ieder die zijn paard ook altijd kwijt is

 

Samenvatting/Omslag

Als op een dag Alberts paard Joey verkocht wordt aan het leger, wil Albert zijn paard achterna. Albert is er rotsvast van overtuigd dat hij Joey terug zal vinden, waar de oorlog hen ook zal brengen. War Horse is het aangrijpende verhaal over de vriend- schap tussen een jongen en zijn paard. Het schept een helder beeld over de Eerste Wereldoorlog, het laat de chaos zien en de ontbering, maar ook de moed en de menselijkheid.

Comentarios


bottom of page