top of page

Wat een vragen! | Creativiteit wordt op de proef gesteld
Er zijn theorieën die beweren dat de creativiteit van mensen afneemt naarmate ze ouder worden. Dit komt door een tal van factoren, waaronder de manier waarop het onderwijs is ingericht, maar ook door wat er tegenwoordig allemaal moet en niet mag. Creativiteit wordt lang niet altijd beloond. Mac Barnett en Christian Robinson maakten een prentenboek waarin de creativiteit van de lezer dermate geprikkeld wordt, dat ik benieuwd ben of jij op elke prent een antwoord hebt!


In Wat een vragen! beginnen we met een ogenschijnlijk makkelijke telopdracht. Een pagina vol met dieren moet worden geteld. Een concrete vraag die wellicht wat minder van je creatieve vaardigheden vraagt, maar dat slaat al snel om! De volgende prent vraagt je namelijk te bedenken hoeveel dieren zich achter bladeren verstoppen voor de tijger. Je ziet ze niet en wie zegt dat het dezelfde dieren zijn als zojuist?


Het boek vervolgt met vragen als 'Wie van deze personen heeft een bank beroofd?' en 'Wie van deze heren zingt het mooist?'. Dit zijn vragen die de lezer eigenlijk vragen om te profileren. Maar vragen als 'Wie woont er in deze badkuip' terwijl je twee starende ogen door het water ziet loeren, vragen nog veel meer van je creativiteit!


En het mooie is: niks is fout! Het boek bevat geen antwoorden op de vragen. De antwoorden bevinden zich namelijk in jouw hoofd! In jouw bovenkamer! En niet alleen in jouw hoofd, maar ook dat van je leerling, zoon, dochter, neefje of nichtje. Of wellicht zelfs in het hoofd van opa of oma! Het boek is daarmee stiekem geschikt voor alle leeftijden. Het heeft de uitstraling van een prentenboek, maar de inhoud die iedereen aan het denken zet. Je kunt er bijvoorbeeld prachtige schrijfopdrachten aan verbinden op school. Bedenk een verhaal bij de plaat. Een voorproefje? Probeer het eens met onderstaande prent!


Leeuw, lammetje, een cadeau aan elkaar
 

Ik raad dit boek aan voor...

...iedereen die zijn creatieve ik wil uitdagen.

...leerkrachten die op zoek zijn naar originele schrijfopdrachten.

...iedereen die denkt overal een antwoord op te hebben!

 

Samenvatting/Omslag

'Wat een vragen!' is een uniek prentenboek dat je aan de hand van twintig speelse, maffe, bizarre, luchtige of juist diepzinnige vragen uitnodigt om te speculeren en te fantaseren over antwoorden. Er zitten vragen tussen die je uitdagen creatief te zijn of vooroordelen aan de kant te zetten. Sommige vragen zorgen ervoor dat je een heel eigen verhaal kunt verzinnen, en niet alle vragen hebben een antwoord. Andere vragen hebben juist meer dan één antwoord. Er zijn ook vragen met ontelbaar veel antwoorden. Bij dat soort vragen kun je alle kanten op met je fantasie!


Met vernieuwende, frisse illustraties van de in Amerika razend populaire illustrator Christian Robinson en de humoristische vragen van Mac Barnett is 'Wat een vragen!' een compleet eigenzinnig en gedurfd boek voor de vraagwatervallen die kinderen kunnen zijn.

Comments


bottom of page