top of page

Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? (10+) | Een prachtige graphic novel over jezelf zijn


Jezelf zijn is iets wat vaak als advies wordt gegeven. ''Wees maar gewoon jezelf, dan komt het allemaal wel goed.'' Jammer genoeg is dat in de praktijk vaak niet zo gemakkelijk. Echt jezelf zijn is meer een kwaliteit dan iets dat je zomaar even uit je mouw kunt schudden. Zeker met de social media heeft iedereen wel een mening klaar. Het plaatje van het perfecte leven is slechts een swipe van je verwijderd en doet je beseffen dat jouw leven misschien helemaal niet zo rooskleurig is, terwijl dit soms wel het geval is. Het boek Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? legt op pijnlijke wijze bloot wat er soms compleet mis gaat in onze maatschappij.


Uitgeverij Luitingh-Sijthoff durfde het aan om de van oorsprong Scandinavische graphic novel naar Nederland te halen. Illustratrice Jenny Jordahl schreef en illustreerde dit boek en won daar eerder al de Brage-prijs voor vanwege het beste kinderboek en de Pondus-prijs voor beste graphic novel van 2020. Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? is een graphic novel pur sang. Het is een stripboek met een diepgaand verhaal van in totaal 216 bladzijdes.


In het boek volgen we Janne. Janne is anders dan de rest van het gezin. Ze is namelijk flink wat kilo's zwaarder dan haar familie. Ze heeft hier nooit echt problemen van gemaakt, maar wanneer ze aan het begin van het boek op haar overgewicht wordt gewezen, knakt er iets. Steeds meer situaties doen haar beseffen dat haar gewicht haar in de weg zit. Ze is vaak het mikpunt van spot en pesterijtjes. Haar vader ziet de kilo's ook en laat dit nog wel eens weten. Moeder kiest voor een zachtere aanpak. Uiteindelijk besluiten de ouders van Janne met een plan te komen. Voor elke kilo die Janne weet kwijt te raken, krijgt ze een geldbedrag. De dollartekens in de ogen van Janne zijn verschenen en een streng dieet wordt ingezet.


Ondertussen is niet iedereen gemeen tegen Janne. Brage, het populairste jongetje van de klas, ziet het wel in Janne zitten. Vooral omdat ze erg goed is in gamen. Uiteindelijk slaat het diëten van Janne volledig door. Waar ze eerst het liefst alles at, eet ze nu het liefste niets. Wanneer is ze uiteindelijk gelukkig? En is het leven nu een stuk beter geworden?


Wat is er met jou gebeurd? is een prachtige graphic novel die een pijnlijk thema bloot weet te leggen. Het behandelt serieuze thema's op indrukwekkende wijze. Het is een boek dat echt kan bijdragen aan het maatschappelijk besef van kinderen, maar als volwassene en leerkracht moet je bij voorbaat wel de inschatting maken bij wie het boek zal aanslaan. Het boek bevat ook een passage waarin Janne en een vriendin 'bijzondere boekjes' onder het bed van haar vader vinden. Dit speelt verder verre van een grote rol in het verhaal, maar wees je er wel bewust van. Wanneer je dit boek serieus kunt brengen aan kinderen en er zeker ook naar afloop over in gesprek gaat, dan herbergt Wat is er met jou gebeurd? waardevolle levenslessen.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die het willen hebben over 'jezelf zijn'

...lezers die een stapje verder willen met stripboeken

...lezers die ook goed zijn in Zelda!

 

Samenvatting / Omslag


In Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? vertelt de Noorse Jenny Jordahl in woord en beeld het verhaal van een meisje dat te maken krijgt met vooroordelen vanwege haar gewicht. Het resultaat is een ontroerende en rake full colour graphic novel, die terecht is bekroond met twee belangrijke Noorse prijzen.


Janne is anders dan de rest van het gezin. De anderen zijn slank, terwijl zij fors is. Haar oma, de juf en de kinderen op school maken er vaak opmerkingen over. Janne wil het liefst onzichtbaar zijn, maar iedereen ziet haar. Vooral de plaaggeesten op school. Uit frustratie gaat ze veel snoepen en zondert ze zich steeds vaker af. Dan komen haar ouders met een voorstel: voor elke kilo die ze afvalt, krijgt ze geld. Janne gaat akkoord, en langzaam maar zeker wordt ze dunner en dunner. Maar wordt ze ook gelukkiger? En lost het haar problemen wel op?


Jenny Jordahl (1989) is illustrator, ontwerper, blogger, cartoonist en auteur. In 2020 ontving ze voor Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? zowel de Brage-prijs voor het Beste Kinderboek als de Pondus-prijs voor de Beste Graphic Novel van 2020.


Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? behandelt serieuze thema’s die indruk maken op de lezer. Toch is het boek gemakkelijk te lezen en getuigt het van grote zorg voor – en vertrouwen in – zijn jonge lezers.’ Uit het juryrapport van de Brage-prijs


Comments


bottom of page