top of page

Waya en de wolf (10+) | Verhalen verwarmen


In mijn klas doe ik het vaak: verhalen vertellen. Of het is een verhaal van iets wat ik heb meegemaakt, of het is een fantasieverhaal over ridders en jonkvrouwen. Iedere keer zijn de kinderen adembenemend stil. Sommige verhalen verwarmen, terwijl andere zielig zijn, gezellig zijn, grappig zijn of zelfs compleet gestoord zijn. En toch blijf ik ze vertellen, omdat ik zie dat het iets met een klas doet. Met alle afleidingen deze tijd, leren kinderen zich slecht focussen op één ding. Het luisteren naar verhalen en het begrijpend luisteren helpt ze daar mee. En denk daarbij ook eens aan de opvoedende waarde van vele verhalen. Enerzijds griezelige verhalen met een verhaal, en anderzijds mierzoete verhalen waar zelfs het koudste hart van gaat smelten.


Waya en de wolf gaat over Waya (duh). Waya woont in een ijzig landschap op een grote berg. Hij is dapper geboren en luistert niet altijd naar zijn vader en zijn moeder, maar ze zijn redelijk gelukkig met zijn drieën. Tenminste... eigenlijk zijn ze met zijn vieren. Waya, moeder, vader en een wolf (Tikaani). Tikaani is aangekomen toen Waya geboren werd en besloot zijn beste vriend te worden. Samen met Tikaani jaagt Waya op kleine dieren en speelt hij naar hartenlust. Naast dat Waya graag speelt met zijn wolf, is hij een ongenadig verhalenverzinner en -verteller. Hij bedenkt de grootste en prachtigste verhalen. Er is alleen een klein probleem.


De vader van Waya is ontzettend nors en ongelukkig. Als Waya er naar vraagt, geeft vader geen antwoord en hij is nors. Waya wil dolgraag weten wat er achter de verdrietige ogen van zijn vader speelt, maar hij komt er niet achter. Op een dag vindt hij, weggestopt achterin de boekenkast, een boek met verhalen erin. Voorin staat: "Van Nanuk." Omdat Waya niet weet wie dat is, pakt hij het en leest het boek. Wanneer hij vraagt naar Nanuk, komt hij erachter dat het zijn oma is. Waya wil dolgraag zijn oma ontmoeten, maar dat mag absoluut niet van zijn vader. Midden in de nacht besluit Waya met Tikaani op pad te gaan om op zoek te gaan naar zijn opa en oma, om de roedel weer compleet te maken, zonder dat zijn vader het weet.


Dit levert een fantastisch avontuur op. Waya komt lynxen, ijsberen, aardige en gemene mensen, erbarmelijke sneeuwstormen en een roedel wolven tegen. De zoektocht naar zijn opa en vooral naar zijn oma wordt steeds magischer en interessanter. Steeds laten de mensen die hij tegenkomt dingen vallen, maar de puzzelstukjes zijn niet in elkaar te passen. Tot het prachtige einde van het boek! Dan komt alles samen.


In Waya en de Wolf komen veel thema's aan bod die interessant zijn om in de klas of met uw kind te bespreken. Familieliefde, seizoenen, een legio aan dieren die je tegenkomt in ijzige gebieden, hoe om te gaan met de natuur en dieren, vriendschap, wanhoop, de dood en avontuur. Bij avonturenboeken is het natuurlijk supertof om een kaart te ontwerpen van de reis van Waya en Tikaani. Ook zou je de fantasie de vrije loop kunnen laten door je af te vragen wat voor dier jouw beschermdier zou zijn en welke dingen zou je daar dan mee ondernemen.


Jonne Kramer heeft met Waya en de Wolf een ontzettend spannend boek geschreven, waarin veel verbanden zitten. Door er korte verhalen aan toe te voegen, laat Jonne Kramer ook zien dat ze een begenadigd schrijfster is. Het verhaal wordt daardoor nooit langdradig of saai, omdat al die verhalen op meerdere lagen een functie hebben. In haar vorige boek Dop laat Jonne Kramer zien dat ze heel goed om kan gaan met mysterieuze dwarsverbanden en een verrassend plot en in haar eerste boek Het Raadsel van de Zee laat ze zien dat ze een mysterieus avontuur kan schrijven. In Waya en de Wolf combineert ze beide vaardigheden. Daarom geven we Waya en de Wolf ook een dikke aanrader! Kortom een verhaal dat je warm houdt in een koude omgeving!


 

Dit boek is voor...

... kinderen die houden van avonturenboeken

... leraren die een goed avontuurlijk voorleesboek zoeken

... iedereen die zich zo beschermt voelt met zijn/haar vrienden, dat het voelt als een wolvenpact

 

Samenvatting/Omslag

Waya woont op een berg in een sprookjesachtig bos waar altijd een dikke laag sneeuw ligt. Vastberaden om erachter te komen waarom zijn vader al jaren geen contact meer heeft met zijn opa en oma, begint hij samen met zijn wolf Tikaani aan de lange tocht over de witte bergen om een bezoek te brengen aan de herberg van zijn grootouders. Met hulp van voorbijgangers – zowel mens als dier – ontdekt hij een groot familiegeheim… Lukt het Waya om zijn familie weer bij elkaar te krijgen?

Comments


bottom of page