In kranten hoor je de ergste dingen over vluchtelingen. Of het nou gaat over opvangcentra in de regio (hoe dat zo mooi heet), of het gaat over asielzoekerscentra, of het gaat over smokkelaars of juist over de mensen die zó verschrikkelijk tegen zijn, dat ze overgaan op verschrikkelijke negatieve meningen. Wat veel mensen niet weten (of niet willen weten), is het verhaal achter een vluchteling. Hoe komt iemand tot de wanhoop om zijn eigen land met zijn eigen taal, cultuur, volk en - belangrijker nog - zijn eigen huis achter te laten, voor een bizarre tocht door andere landen over zee om een betere toekomst te hebben. Dat lees je allemaal in het prachtige prentenboek van Shahrzad Shahrjerdi.
Wij zijn ontdekkingsreizigers begint in een stad ergens in een oorlogsgebied. Een broer zegt tegen zijn zusje dat ze onder de tafel moet liggen ter bescherming. Daarna vertelt hij aan haar dat ze een ontdekkingsreiziger is en dat ze binnenkort moet gaan ontdekken, hoe spannend en eng dit ook is. Het doel: 'de stad van de ontdekkingsreizigers!'
Eenmaal onderweg blijkt het niet zo makkelijk te zijn als ontdekkingsreiziger. Je moet droog brood eten, moet goed kunnen zwemmen, hard kunnen rennen en op vreemde plekken kunnen slapen. Hoe bang je ook bent. De vraag is: komen ze ooit aan in de stad van de ontdekkingsreizigers?
Het boek dat simpel, doch indringend is getekend, neemt je mee op ontdekkingsreis en neemt je ook mee naar hele stressvolle situaties. De broer doet creatieve pogingen om het zusje zóver te krijgen, dat ze meereist. In ieder hoekje dreigt er gevaar en uiteindelijk weet de broer de moed van het zusje hoog te houden. Ze doet alles door hem, maar je krijgt natuurlijk ook mee dat ze niet alles even leuk vindt.
Wij zijn ontdekkingsreizigers is voor heel veel kinderen een prachtig informatief boek. Als er op het jeugdjournaal weer wordt gepraat over vluchtelingen, pak dan dit boek er eens bij en laat de kinderen zich echt verplaatsen in de schoenen van de asielzoekers. Ook weet ik dat je in de klas veel kinderen krijgt, die uit erbarmelijke omstandigheden komen en die op een bepaalde manier, hun ontdekkingsreis moeten verwerken. Daar is dit boek uitermate geschikt voor. Wellicht ook heel mooi om hun ontdekkingsreis op te schrijven (als ze daar aan toe zijn natuurlijk!)
Dus, wil je een mooi boek over de omstandigheden waarin mensen hun land ontvluchten op kinderniveau, dan is Wij zijn ontdekkingsreizigers een geweldig boek. Naast de verschrikkingen, biedt het ook hoop en de grote broer is een superheld, want hij neemt je mee door alle nare dingen. Je voelt het boek en dat is zo verschrikkelijk mooi! En tenslotte, het is eindelijk een prentenboek waardoor je je ogen opent voor de echte ontdekkingsreizigers deze wereld: de vluchtelingen.
Dit boek raden wij aan voor...
... kinderen die zelf gevlucht zijn en dit willen verwerken
... leerkrachten en ouders die kinderen in willen laten zien hoe het is als vluchteling
... een ieder die zijn broer ook als held ziet
Omslag/Samenvatting
Het ontroerende Iraanse prentenboek Wij zijn ontdekkingsreizigers van Shahrzad Shahrjerdi en Ghazal Fatollahi vertelt het verhaal van twee kinderen die moeten vluchten wanneer de oorlog dichtbij komt. Een fantasierijk en hoopvol verhaal voor alle kinderen.
Een klein meisje is bang wanneer haar broer haar vertelt dat ze al hun spullen moeten inpakken en snel moeten vertrekken. Terwijl links en rechts het geluid van geweren en tanks klinkt, vertelt haar broer dat ze op een ontdekkingsreis gaan. En zoals echte ontdekkingsreizigers moeten ze sterk zijn en hun fantasie gebruiken. Als ze bij de zee aankomen, worden ze matrozen. Als het schip zinkt, worden ze vissen. Wat er ook gebeurt, ze moeten overleven…
De kracht van Wij zijn ontdekkingsreizigers is de subtiele manier waarop de vlucht van twee jonge kinderen uit een oorlogsgebied wordt verbeeld. Dit ontroerende prentenboek met een hoopvol einde is een ode aan de fantasie.
Comments