top of page

Winde Wildeling en het moerasmonster (9+) | Toen kinderen nog buiten speelden...

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2023


Ouders en leerkrachten maken zich (terecht) nog wel eens zorgen over het feit hoe weinig sommige kinderen nog buiten spelen. Er worden werelden ontdekt, maar wel via een beeldscherm en niet door te ruiken, zien en voelen in de echte wereld. Gelukkig zijn ze er nog wel hoor, kinderen die liever buiten zijn en niet moeten vergeten dat lantaarnpalen die aanspringen het teken geven dat ze thuis moeten komen. Wie zich nog weleens afvraagt wat voor creativiteit er in kinderen schuilt, kan het best maar eens Winde Wildeling en het moerasmonster lezen!


Dit boek vertelt het verhaal van Winde, die vanwege haar zieke broertje Freddie is verhuisd. Freddie ligt veel in het ziekenhuis en daarom vonden haar ouders het verstandig om een huis dichterbij te zoeken. Dit heeft wel invloed op Winde, die een geheel nieuwe start moet maken in een omgeving die ze niet kent. Gelukkig heeft ze Snuf, een gemankeerd hondje dat haar grootste trouw en toeverlaat is. Wanneer Snuf plotsklaps door een groepje kinderen wordt meegenomen, is Winde dan ook vastberaden om in te grijpen. Snuf hoort bij haar!


Het blijkt dat een wel heel bijzonder groepje kinderen Snuf heeft meegenomen. Ze noemen zichzelf de Wildelingen en hebben een rijke fantasie. Ze gaan als Muis, Vos, Raaf en Haas door het leven. Volgens hen is er een prachtige omgeving te verkennen met het Moeras, Schedelrots, Vallei van de Moordplanten en zelfs een Heksenhut. Veilig is het niet. Een moerasmonster heeft Beer meegenomen en Snuf is nodig om hem op te sporen. Zo komt Winde in een avontuur terecht wat ze in haar stoutste dromen niet zou meemaken!


Wie verder kijkt dan dit spannende verhaal, kan er de humor van inzien. De wildernis is namelijk iets dat deze kinderen zelf hebben gecreëerd. Een huzarenstukje van creativiteit waar je jaloers van wordt. Zo lijkt de heks in het bos wel verdacht veel op de schrijfster die bij de basisschool op bezoek kwam. Dit boek is naast een aantrekkelijk leesavontuur ook een boek waarover je met kinderen in gesprek kunt gaan. Wat is de realiteit en wat is verzonnen in dit verhaal?

 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die houden van avonturen in de eigen buurt

...kinderen die houden van hutten bouwen

...volwassenen die stiekem weer willen ervaren hoe het is om kind te zijn.

 

Samenvatting/Omslag


Als Winde de Wildelingen ontmoet, weet ze dat ze nooit meer dezelfde zal zijn.

Er gebeuren vreemde dingen in de Wildernis die achter haar tuin begint.

Er bevinden zich daar dingen waarvan ze nooit had durven dromen: geheimen en schaduwen, een heks...

...en zelfs een Monster.

Comments


bottom of page