top of page

Yannicks reis door Araluèn: Grijze Jager deel 1 - De Ruïnes van Gorlan

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Door Yannick van Dijk - De Grijze Jager en de Ruïnes van Gorlan is een razend populair boek. Zo is er in het Archeon een jaarlijkse “Grijze Jagerdag” en wordt het door vele kranten het enige succesvolle kinderboek zonder Harry genoemd. Maar kun je dan meteen zeggen dat de Grijze Jager een hit is?

Boek De Grijze Jager deel 1, De Ruïnes van Gorlan

De Grijze Jager gaat over Will. Will is een wees en woont in het huis van een baron. Deze baron heeft een groot kasteel en heeft meerdere wezen in huis. Hij woont samen met Arnaut (met wie hij altijd ruzie heeft, omdat Arnaut ontzettend sterk en een beetje dom is), Alyss (die ontzettend knap en slim is), Jenny (die ontzettend goed kan koken) en George (die verlegen is, maar heel de dag met zijn neus in de boeken zit). Zij krijgen allemaal de kans om een opleiding te volgen tot iets waar zij ontzettend goed in zijn. Echter… Will krijgt geen aanbod, omdat geen van zijn kwaliteiten (onzichtbaar zijn en afluisteren) passen bij de beroepen die er zijn.

Totdat Halt (de Grijze Jager) ingrijpt en Will een aanbod doet om jager te worden. Will reist met Halt mee naar zijn huis net buiten het paleis aan de rand van het bos en krijgt een pijl en boog, een paard (dat veel te klein is) en een werpmes. Iedere dag moet hij van Halt hard werken om zijn boog onder controle te houden, zijn paard te verzorgen en te oefenen met sluipen en het vinden van sporen. Hier blijkt Will bijzonder veel talent voor te hebben, ook al zal Halt dat niet heel snel tegen hem zeggen.


Onderwijl krijg je het verhaal van Arnaut mee, die wordt getreiterd in de militaire opleiding. Vanaf dan gaat het verhaal beginnen. De vragen zijn of Arnaut de krijgsschool overleeft of wordt weggestuurd omdat hij niet zichzelf is. Kan Will het harde bestaan als jager aan? En als de jongens voor een aantal grotere uitdagingen staan, kunnen ze zich dan staande houden?

Het boek komt wat traag op gang, maar de spanning wordt stukje bij beetje opgevoerd. Je voelt dat er wat te gebeuren staat en toch blijft het interessant. De Grijze Jager neemt je mee naar wezens die niet bestaan en een meedogenloze tegenstander, die er alles aan doet om het rijk van Araluèn omver te werpen. Natuurlijk zal de tegenstand in boek 1 niet meteen weg zijn, maar worden de verhoudingen in het rijk wel duidelijk. Dat is bijzonder interessant en je hebt het gevoel dat je na het lezen van dit boek de hele reeks wil lezen.


Kortom, de Grijze Jager is geschikt voor kinderen of jonge volwassenen die graag boeken lezen over een Middeleeuwse wereld. Ook is het geschikt als je van een beetje fantasie houdt en van spanning. De recensies zijn niet voor niets één voor één lovend en ik beloof je: begin je met het lezen van de Grijze Jager, dan wil je alles lezen.


P.s.: Ik sta niet in voor een Grijze Jager verslaving.


Opmerkingen


bottom of page