top of page

Yannicks reis door Araluèn: Grijze Jager deel 7 - Losgeld van Erak


De Grijze Jager deel 7, Losgeld voor Erak, omslag, cover, book, Halt, Will, arrows

Bij criminelen gebeurt het wel eens. Je ontvoert iemand, bijvoorbeeld de dochter van een rijk invloedrijk persoon. Daarna vraag je aan die persoon ontzettend veel geld en van dat geld boek je een vliegtuig naar Argentinië en je bent vrij en rijk. In de praktijk is de kans dat je gepakt wordt erg groot, of je wordt achtervolgt door mensen die net zo corrupt zijn als jij. Maargoed, in de Grijze Jager zal in deel 7 ook in het teken staan van geld... en natuurlijk vechten, strijd en overleven.


Erak is nu een aantal jaar oberjarl. Hij staat aan het hoofd van het Skandische rijk en hij moet hele dagen vergaderen, praten over belastingen, belangrijke bezoeken afleggen en nog meer praten. Nou is van Erak één ding bekend: hij is niet echt een prater. Hij wil juist dingen doen en dus legt hij contact met Svengal (zijn trouwste maatje) om weer eens te gaan plunderen. Svengal hoeft niet na te denken en zo zullen deze twee oude makkers weer eens ouderwets steden gaan plunderen, en wel in Arridië.


Echter loopt het niet zoals gedacht. De voorbereidingen verlopen vlekkeloos en ze hebben alle informatie over een stad waar de wachters nogal slordig zijn. Wat Erak niet weet is dat hij recht in de val loopt van een Skandische tegenstander van hem. Als hij de stad in loopt, is er niemand en dan wordt hij plotseling overvallen door een grote Arridische troepenmacht. En zo wordt Erak gevangengenomen.


In Araluèn is er groot nieuws. Halt gaat trouwen met vrouwe Pauline. Het zat er een keer aan te komen. Zijn jagerleerling Will is natuurlijk verheugd totdat op het huwelijk ineens een grote afgepeigerde Skandische man staat. Svengal is naar Araluèn gevlucht om losgeld voor Erak te vragen. Het huwelijk voltrekt zich vlekkeloos door goed ingrijpen van Will en Arnaut en de volgende dag maken ze plannen om Erak te los te kopen. Maar gaat dit lukken? En zo ja, tegen welke prijs? Want in Arridië ofwel de oneindige woestijn, lijkt niet alles zoals het is.


In Losgeld voor Erak gaan Will en eigenlijk al zijn maten Erak proberen te redden. Dit deel hoort dus eigenlijk deel 5 te zijn, want deel 5 en 6 spelen zich eigenlijk later af. Will is hier nog maar een jagerleerling. Je zou zeggen dat het deel dus minder spannend is. Je weet al dat er niemand bijzonders doodgaat. In deel 6 leven Arnaut, Will, Evanlynn, Halt, Gilan en Crowley namelijk nog. Ook krijg je in deel 6 niet het gevoel dat Erak en Svengall dood zijn. Toch leest het verhaal heerlijk weg en zullen er momenten zijn dat het op het randje is. Zo op het randje dat je toch gaat twijfelen.


Sterker nog, misschien vond ik Losgeld voor Erak tot nu toe wel het beste deel van de Grijze Jager. De spanning die er in zit, het gekonkel, de ware aard van bepaalde personages en het feit dat alle personages een grote rol spelen, maakt dat ik het enorm tof vond om te lezen. Denk dus niet: "Ooh ik weet toch al dat ze niet doodgaan," maar laat je verbazen over de manier waarop ze uiteindelijk allen op hun eigen manier overleven. Want vaak zit de verrassing niet in dát je overleeft, maar in hóe je het overleeft.

 

Wij raden dit boek aan voor...

... lezers die houden van spanning en avontuur

... lezers die alles geven voor hun huisdier

... lezers die lang zonder drinken kunnen

 

Samenvatting/Omslag

De Grijze Jager deel 7 blikt terug op de tijd dat Will nog een leerling van de Grijze Jagers was.


De Skandiërs hebben in boek 4 ('De dragers van het Eikenblad') een niet-aanvalsverdrag met Araluen gesloten. Daarom zijn Jarl, Erak en zijn mannen gedwongen hun geluk verderop te zoeken. Als zij, op zoek naar buit, langs de kust van het verre Arrida in een hinderlaag lopen, wordt Erak gevangengenomen. Zijn mannen worden naar Skandia teruggestuurd om losgeld voor hun aanvoerder op te halen. Erak vermoedt echter dat de hinderlaag een valstrik is geweest van een rivaal die uit is op zijn functie. Hij adviseert zijn mannen om het losgeld niet in Skandia te halen, maar hulp te vragen in Araluen. Will en zijn vrienden schieten hun oude vriend te hulp, maar komen er al snel achter dat de hete woestijnen en zandstormen van Arrida een nog geduchtere vijand vormen dan de gevaarlijke krijgers die Erak gevangen houden.

Comments


bottom of page