top of page

Zonnevangers 2 De verdwijning | Wanneer verzwijg je iets?

Leugentjes om bestwil zijn er vaak om iemand te beschermen, omdat de waarheid te hard is. Of omdat je mening wordt gevraagd om iets waar je liever geen antwoord op wilt geven. Toch zijn het juist die leugentjes om bestwil die vaak in boeken zitten. Soms is het om tactisch sterker te staan dan je tegenstander, omdat die kwaadaardig is, soms is het omdat je bang bent wat de ander gaat vinden als diegene de waarheid hoort (dat je bijvoorbeeld nog steeds met een knuffel slaapt), maar soms is het ook omdat de waarheid niet aangehoord kan worden door de andere partij. Die zal het niet begrijpen of verzanden in: "Waarom nou ik"-gedrag (zie Ballotelli). Maar wat als je door een leugentje om bestwil jij je beste vriendin niet de waarheid kan zeggen? Dan heb je een probleem, net als Alma.


Alma is dit jaar begonnen aan het nieuwe schooljaar om een echte Zonnevanger te worden. In het eerste deel heeft ze de Opvlieging (haar toelating tot de opleiding tot zonnevanger) tot een goed einde gebracht, maar ze moet ook op haar hoede zijn. Grootminister Gabriëlla Grubel (wat een fantastische slechterikennaam!) is naar haar op zoek. Nadat ze vorig jaar na de opvlieging haar opa heeft bevrijd en Grubel heeft aangevallen, is zij "terrorist". Haar opa moet nog aansterken en haar vader is nog steeds tegen het hele Zonnevangersverhaal. Maar hij steunt zijn dochter nog steeds.


Alma heeft het lastig met de aansluiting in haar klas, maar ook met de aansluiting op de Zonnevangersschool. Avir lijkt haar ontzettend te negeren en Pilla wil juist bff's worden. Alma snakt naar Avir, maar die ontwijkt haar alsof ze een tegengestelde magneet is. Wat is er aan de hand? Ondertussen is Pilla in de ban van de verdwijning van haar vader. Ook Alma's moeder is verdwenen en ze weet niet waar ze is. Ook Simon (haar vader) weet het niet. Ze gaan nu samen op onderzoek uit, maar als ze steeds dichterbij de oplossing komen, blijkt die veel moeilijker dan Alma zich kon voorstellen. Kan zij ervoor zorgen dat ze haar moeder en Pilla's vader uiteindelijk opsporen, ookal is het ontzettend gevaarlijk buiten?


De Zonnevangers - De verdwijning is een tweede deel in de serie van Zonnevangers. Daar waar goed en slecht natuurlijk heel erg eenlijnig is in dit boek, heeft het ook de gelaagdheid en het menselijke. De karakters zijn ontzettend interessant. Alma's oma bijvoorbeeld. Is zij nu goed, want ze is de baas van de Zonnevangers en zorgt voor Alma. Of is zij juist slecht? Ze moet ook dingen verborgen houden en liegen over bepaalde dingen. Ook Alma worstelt daar zichtbaar mee. De magie is soms best ingewikkeld en moet je, om het je echt te kunnen voorstellen soms een paar keer teruglezen, maar uiteindelijk wen je er aan. Ik ben stiekem ook al erg nieuwsgierig naar het derde deel en het vierde deel, die in het Noors al uit zijn gekomen.

 

Ik raad dit boek aan voor...

... iedereen die gek is op magische boeken

... kinderen die houden van spannende verhalen

... een ieder die gek is op spectrale bollen, uwamen en kewamen

 

Samenvatting/Omslag

De verdwijning van Ida Tufte Michelsen is het tweede deel in de serie Zonnevangers. Een spannend boek vol magie en avontuur, voor lezers vanaf 10 jaar.

Alma is een Zonnevanger; ze kan de draden van de tijd vastpakken. Ze leert steeds meer over haar krachten, maar Alma blijft zich afvragen wat de verdwijning van haar moeder met het Zonnevangersverbond te maken heeft. Haar vader laat niets los, en dus starten Alma en haar vriendin Pilla een gevaarlijke zoektocht naar Alma’s moeder en Pilla’s verdwenen vader.Intussen komt de machtige Grootminister Gabriella Grubel steeds dichterbij, en ze zint op wraak...

Comments


bottom of page