top of page

Zonnevangers - Het geheime verbond (10+) | Eindelijk tijd voor je superheldenoma


Zonnevangers, het geheime verbond, Ida Tufte Michelsen, De Fontein, cover

Tijd is iets aparts. Eigenlijk is dat tijd iets eigentijds. Het loopt door in de snelheid waarmee je soms niet wilt dat het gaat. Soms wil je de tijd stil zetten omdat het moment dat je beleeft zo mooi is. Soms wil je de tijd sneller laten gaan, omdat wat je aan het doen bent, zó ellendig saai is. Maar het mooie van tijd is, dat het doorgaat op zijn eigen staccato tempo. De seconden tikken door, de minuten draaien mee en het uur verspringt vanzelf. Maar wat als ik jullie vertel dat er mensen zijn die de tijd kunnen beïnvloeden...


In Zonnevangers maken we kennis met Alma. Alma is een jong meisje dat er aan gewend was om te verhuizen. Haar vader Simon is een man van de tijd, maar hield ook wel van verandering. Zo komt het dat Alma Freng al vaak van huis naar huis is gegaan. En bij verhuizen hoort ook het gaan naar een nieuwe school. Wanneer ze verhuist naar het eiland Evelsoy lijkt het alsof ze achtervolgt wordt.


Alma is op school geen hoog- of laagvlieger. Ze zorgt gewoon dat ze nooit opvalt, want wanneer ze vrienden maakt, moet ze die daarna ook weer missen. Daarnaast is ze liever op zichzelf met haar hond. Als op een dag iemand voor de deur blijkt te staan die haar oma moet zijn en die een dringend bericht heeft voor haar en haar vader, komt ze er achter dat er veel dingen niet kloppen. Veel vragen die ze nooit eerder gesteld heeft, spoken door haar hoofd. Waarom verhuizen ze eigenlijk zo vaak? Waarom doet Simon zo onaardig tegen wat zijn moeder blijkt te zijn? En waarom heeft ze iets van haar nodig? En een kleine spoiler, Alma is niet alleen heel erg nieuwsgierig, maar ze doet ook graag iets met die nieuwsgierigheid!


Alle magische boeken hangt men altijd op de Harry Potter-graadmeter. Voor op het boek pronkt de mening van Camilla Norli (wie kent haar niet), dat dit volgens haar zoon beter is dan Harry Potter. In het verleden heb ik Nevermoor vergeleken met Harry Potter, maar ik wil er niet meer aan. Zullen we zeggen dat ieder magisch boek uniek is in zijn soort? Zo ook de Zonnevangers. Dit boek is uniek, omdat de tijd sneller laten gaan of langzamer laten lopen centraal staat. Want hoe doe je dit precies? Ook zijn de magiërs interessant en willen ze iemand aanvallen die de wereld van de zonnevangers omver wil werpen.


Tijd staat centraal in dit boek en ook hiermee kun je in de klas een mooi gesprek voeren. Wat is tijd? Hoe is de tijd ontstaan? En waarom is het zo fijn dat we tijd hebben? Natuurlijk is het leuk om de kinderen filosofisch te vragen wanneer zij de tijd sneller zouden willen laten gaan en wanneer ze de tijd rustiger laten verlopen. En wellicht is het leuk hier een stuk over te schrijven of over te acteren.


De zonnevangers is een zeer vermakelijk boek. Het doel van het universum schoonhouden van zonnevlekken heb ik nog niet ervaren in het boek. Het is na de introductie wel iedere bladzijde spannend en interessant. Je leest het boek in een zucht uit. En dat is dan weer mooi, want dan heb je weer tijd over voor andere mooie en goede boeken!

 

Dit boek raden wij aan voor:

... kinderen die houden van magische boeken

... leraren die kinderen een spannend en magisch verhaal willen voorlezen

... een ieder die in een goed daglicht wil komen te staan bij zijn opa

 

Omslag/Samenvatting

De twaalfjarige Alma ontdekt dat ze een Zonnevanger is. Zonnevangers kunnen de draden van de tijd vastpakken en controleren. Sommigen van hen kunnen de tijd zelfs terugdraaien... Terwijl Alma dankzij haar oma steeds meer te weten komt over dit geheime verbond, regeert Grootminister Gabriella Grubel het land met ijzeren vuist. Een aantal Zonnevangers is van plan om haar ten val te brengen, maar dat lukt alleen met Alma's hulp. En dat betekent dat Alma binnen een paar weken niet alleen de tijd moet leren beheersen, maar ook met zonnestralen moet kunnen vliegen. Lukt het Alma en de Zonnevangers om een ramp te voorkomen en het land te bevrijden van deze wrede dictator en haar handlangers?


Comments


bottom of page