top of page

Zootje ongeregeld | Je zou maar iets zó belangrijks kwijtraken, door iets op te ruimen


Zootje Ongeregeld, boek, Iris Boter, Moon uitgevers, cover

Er zijn op deze wereld twee soorten mensen: je hebt opgeruimde mensen en je hebt slordige mensen. Sander hoort bij de eerste groep en ik bij de tweede. De eerste groep wordt vaak geadoreerd, want alles is netjes en georganiseerd en voor nieuwe mensen overzichtelijk. Bij de tweede soort mens is het voor de buitenwereld een troep. Maar niet voor de slordige mens, want die kan prima alles vinden. Wanneer komen er problemen? Wanneer de opgeruimde mens gaat opruimen voor de slordige mens...


Dit verhaal gaat over Torre. Torre is een dyslectisch meisje dat geen standaard huis met haar papa en mama heeft. Nee, zij woont in een -ietwat krakkemikkig- groot huis met de halve familie en wat mensen die zijn komen aanwaaien. Zoveel mensen in een huis, zorgt voor rommel. En dát, samen met een voor de buitenwereld ingewikkelde familie, is precies wat kinderen uit de klas tegenhouden om met Torre te spelen.

Aan het eind komt alles goed, zo niet, dan is het het einde nog niet.

Op een dag bedenkt Torre dat zij een feest wil geven. Ze hoopt dat haar klasgenootjes inzien dat het best gezellig is bij haar en Torre start enthousiast met opruimen. Dit blijkt grote gevolgen te hebben omdat het broertje van Torre, Olle uit IJsland, geen adoptiepapieren heeft. Olle moet weg bij de familie. Er ontstaat grote paniek. Wat als de papieren zijn weggegooid door Torre?!


Iris Boter, de auteur van 'Zootje ongeregeld', kaart twee onderwerpen aan: dyslexie en adoptie. Dyslexie komt regelmatig voor, je leest hoe Torre zich voelt omdat het haar niet lukt. (In eerste instantie denk je dat ze gewoon niet oplet en het hierdoor niet kan). Het geeft voor kinderen met dyslexie, of vermoedens ervan, een herkenbaar beeld. Het tweede onderwerp, adoptie, is in onze ogen wat heftiger. Olle wordt uit huis geplaatst en je voelt met Torre mee hoe zij haar lieve broertje verliest. Heel het verhaal door hoop je op een goed eind. Komt Olle ooit nog bij Torre en haar familie terug?


 

Dit boek raden wij aan voor...

... lezers die houden van dramatische boeken

... lezers die ook een andere familie hebben dan de meesten

... lezers die ook altijd alles kwijtraken (ook hele belangrijke dingen)

 

Samenvatting/Omslag

Tore en haar enorme familie zullen je hart veroveren!


Tore woont met haar enorme familie in een groot, rommelig huis: het is er altijd druk en gezellig! Maar haar klasgenootjes vinden het maar raar bij haar thuis en er komt nooit iemand spelen. Daarom besluit Tore het huis op te ruimen en een feest te geven, zodat iedereen kan zien hoe fijn het er is. Ze begint met een grote kast vol oud papier en brengt alles naar de container bij school. Opgeruimd staat netjes! Maar dan staat er een vrouw van KindZorg aan de deur. Ze wil de adoptiepapieren zien van haar broertje Olle. O jee... Lagen die niet in de kast die Tore net heeft opgeruimd? Zal het Tore en haar familie lukken om te voorkomen dat Olle bij hen wordt weggehaald?

Комментарии


bottom of page