top of page

Geef jouw schoolbibliotheek een boost!

''Onze bibliotheek heeft echt een heel nieuw leven gekregen.''
Esther, leerkracht groep 6

''Eerst ging ik mijn boek ruilen om even niet te hoeven lezen. Nu ruil

ik mijn boek om méér te kunnen lezen!''

Bram, 9 jaar

IMG_20220315_181905_edited.jpg
Bibliotheekindeling basisschool.jpg

 

Een actuele schoolbibliotheek is van essentieel belang voor de leesmotivatie. De wereld van kinderboeken verandert snel en wat vijf jaar geleden in trek was, is vandaag misschien helemaal uit. Veel schoolbibliotheken zijn in de loop der jaren verwaarloosd en dat heeft zijn weerslag op de leesmotivatie van kinderen. Het aanbod is niet aantrekkelijk en bovendien niet actueel, wat ervoor zorgt dat kinderen niet de kans krijgen om een leessmaak te ontwikkelen. Het ontwikkelen van deze leessmaak is echter cruciaal voor het wel of niet leuk vinden van lezen.

Wat doen wij?

Zoals u wellicht al op onze site heeft gezien, zijn wij altijd op zoek naar de beste kinderboeken. Dit zorgt ervoor dat wij veel kennis hebben over de meest recente titels die op de markt verschijnen. Daarnaast sluiten wij onze ogen niet voor klassiekers van bijvoorbeeld Roald Dahl. Onze aanpak is uit te leggen aan de hand van de volgende stappen:

1. Kennismaking


We steken eerst de koppen bij elkaar om te zien wat precies de vraag is. Gaat het om een aanvulling van de schoolbieb of moet er flink worden gesaneerd? Is er al nagedacht over een budget of hangt dat af van ons advies? Deze kennismaking kan op locatie plaatsvinden, maar ook via een digitale meeting. Voor een digitale meeting rekenen wij geen kosten. Voor een ontmoeting op locatie (inclusief Biebscan) rekenen wij €100,- en eventuele voorrijkosten.

2. Biebscan

Nadat de kennismaking heeft plaatsgevonden, is het belangrijk dat wij de bibliotheek eens goed gaan bekijken. Wat is de staat van de bibliotheek? Welk percentage aan boeken zal moet worden afgeschreven? We zullen kort onze eerste bevindingen met jullie delen. Bij een ontmoeting op locatie wordt dit meteen gedaan. Wanneer de ontmoeting digitaal plaatsvindt, dan zal er een afspraak worden gemaakt om langs te komen. Hiervoor worden de eerder genoemde €100,- en eventuele voorrijkosten gerekend.

3. Plan van Aanpak


Naar aanleiding van onze Biebscan maken wij een plan van aanpak. In dit plan van aanpak worden onze bevindingen uiteengezet. Daarnaast stellen wij verschillende pakketten samen waar de school uit kan kiezen. Het gaat hier om een minimaal, voldoende en optimaal pakket. Dit heeft te maken met het aantal boeken per kind dat kan worden aangeschaft. Bij de eerste twee opties zal er de komende jaren nog (significant) geïnvesteerd moeten worden om de kwaliteit te waarborgen. Bij een optimaal pakket volstaat een jaarlijks bescheiden budget om een fantastische schoolbibliotheek te onderhouden.

In het Plan van Aanpak geven wij ook advies over de indeling van de schoolbibliotheek. In overleg kunnen wij attributen leveren voor de aankleding van schoolbibliotheek (posters, boekenleggers, knuffels). Wij leveren geen kasten en dergelijke

Uiteindelijk wordt het Plan van Aanpak uw kant opgestuurd, waarna u de mogelijkheid krijgt om te reageren. Naar aanleiding van deze reactie bekijken we samen wat de eventuele vervolgacties zijn.

4. Aan de slag!

Wanneer er wordt besloten om op het Plan van Aanpak in te gaan, is het tijd om de schoolbibliotheek aan te pakken! De oude boeken worden in dozen geplaatst en de nieuwe boeken worden door ons besteld en in de kasten gezet. Wij doen dit volgens ons eigen ontworpen systeem van Boekmonsters. Boeken worden en kasten worden gestickerd en ingedeeld op basis van de voorkeuren van de monsters. Hierdoor kunnen kinderen zich identificeren met de beesten en daardoor makkelijker een boek vinden. Mocht u niet geïnteresseerd zijn in dit indelingsyteem, laat het ons dan weten.

 

 Meestal adviseren wij om de oude boeken middels een boekenmarkt op school te verkopen, zodat er nog wat extra geld in de schoolbibliotheek kan worden gestoken. Tegelijkertijd kunnen kinderen wellicht nog iets op de kop tikken voor thuis!

5. Evaluatie

Als alles achter de rug is, is het tijd voor een evaluatie. Is alles van uw kant naar wens? Heeft u nog behoefte aan advies voor het onderhouden van de schoolbibliotheek? Uiteindelijk ronden we het gesprek af en is het tijd om van de schoolbibliotheek te genieten!

Vraag nu vrijblijvend informatie aan!

whatsapp-logo.png
De beller
(en apper)
is sneller!

      0630581292

Bedankt voor de inzending!

bottom of page