top of page

Abel en Ad (4+) | Iedereen hoort erbij!


Wanneer je in een groep met een oneven aantal bent, dan kan dat ongemakkelijke situaties opleveren. Denk aan plekjes in het karretje van een attractie of het twee-aan-twee fietsen op school. In een klaslokaal kunnen bij samenwerkingsopdrachten ook kinderen buiten de boot vallen. Als leerkracht moet je hier alert op zijn en deze situatie zo mogelijk eigenlijk voorkomen. Doet de situatie zich wel voor, dan is het goed om daarna met de groep in gesprek te gaan. Het boek Abel en Ad, dat de nadruk legt op inclusiviteit, is daar wellicht een handig hulpmiddel bij.


In Abel en Ad ontmoeten een eekhoorn en een rat elkaar in een kleurrijk park. Abel verveelt zich stierlijk en is op zoek naar een maatje om mee te spelen. Tot zijn verbazing spot hij Ad, die hij aanziet voor een eekhoorn van zijn soort. Ad is in eerste instantie verbaasd dat hij voor een eekhoorn wordt aangezien, maar geniet van de positieve aandacht en doet de leukste dingen met Abel. Ze spelen verstoppertje en tikkertje, laten de duiven schrikken en plagen honden. Alle dieren in de omgeving proberen Abel te vertellen dat Ad eigenlijk geen eekhoorn is, maar Abel laat niemand uitpraten. Totdat een kind wel overtuigend het woord neemt en zegt dat Ad een rat is.


Abel moet zichzelf weer alleen vermaken, maar komt overal bij in de problemen. Hij mist zijn vriend Ad, die na de onthulling met de noorderzon is vertrokken. Ad blijkt echter niet helemaal van de aardbodem te zijn verdwenen, want net wanneer Abel zijn vriend het hardst nodig heeft...


Abel en Ad is een prachtig geïllustreerd boek van Emily Gravett en uitgeverij Lemniscaat. Het boek vertelt op subtiele wijze over de verschillen tussen wezens en het snelle oordeel dat daarbij komt kijken. Want onder aan de streep is de vraag: is het verkeerd dat een eekhoorn met een rat speelt? Het is een vraag die prima naar een praktische les in het onderwijs kan worden vertaald. Lemniscaat doet daarvoor een duit in het zakje door enkele inventieve lessen aan te bieden bij het boek, die zeker voor interessante gesprekken kunnen zorgen!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...leerkrachten die het over inclusiviteit willen hebben

...jonge lezers die van dieren houden

...fans van kleurrijke prentenboeken

 

Samenvatting/Omslag


Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Als Abel Ad ontmoet, weet hij zeker dat hij een maatje voor het leven heeft gevonden. Ze spelen samen, halen samen kattenkwaad uit (of eigenlijk rattenkwaad).Ad deelt het eten dat hij steelt met Abel Maar andere mensen en dieren moeten niets van Ad hebben. En dan komt Abel erachter dat Ad geen eekhoorn is, maar een rat. Maar een leven zonder Ad is helemaal niet leuk Wat moet Abel doen? Een verhaal over inclusiviteit, maar vooral een vrolijk prentenboek over vriendschap.

Kommentare


bottom of page