top of page

Ben jij een goede ridder? (8+) | Een grappig of informatief boekje?


Vandaag de dag hebben niet al te veel mensen meer de droom om ridder te worden. Dat heeft er natuurlijk voornamelijk mee te maken dat ridders niet echt meer bestaan. Die tijd hebben we achter ons gelaten. Daarnaast ging het leven van een ridder lang niet altijd over rozen. Je kon met enige regelmaat in een gevecht terecht komen waarbij het nog maar de vraag was hoe je thuis zou komen, als je überhaupt nog thuis kwam. Het boekje Ben jij een goede ridder? van uitgeverij Gottmer probeert duidelijk te maken wat er allemaal bij het ridderschap kwam kijken, op een eigentijdse manier.


In het boekje volgen we Eddie, Kyra en Arthur, die te maken krijgen met alles was het ridderschap te bieden heeft. Wie de inhoudsopgave bekijkt ziet onder andere een ridder-checklist, een paardenveiling, een hoofdstuk over kruistochten en een uitleg over wapenschilden. Wat dat betreft zijn er wel wat onderdelen van de middeleeuwse strijdkrachten gedekt. Al deze onderwerpen worden in nog geen 100 bladzijdes beschreven, wat het een klein en makkelijk boekje maakt om doorheen te bladeren.


De vraag van Ben jij een goede ridder? is soms wel welke weg het wil inslaan. Is het een grappig boek met een vleugje informatie? Of een informatieboek met een vleugje humor? Ik neig naar het eerste. Het boek is een interessante manier om kinderen op relatief jonge leeftijd kennis te laten maken met het leven van ridders, maar mist de diepgang om in een bovenbouw nog over ridders te leren. De teksten zijn op technisch vlak echter wel wat meer richting een zesde leerjaar gericht.


Ben jij een goede ridder? moet dus vooral gezien worden als een luchtig boekje, waarin je bekend raakt met het ridderschap. Met veel illustraties is het een aantrekkelijk exemplaar voor kinderen. Met name het hoofdstuk over wapenschilden biedt mogelijkheden tot een ontzettend toffe creatieve les.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...kinderen die houden van ridders! ...kinderen die houden van drukke, grappige boeken.

...kinderen die denken dat ridder zijn alleen maar stoer en leuk is, want die gaan verrast worden!

 

Samenvatting / Omslag

Leuk voor beginnende geschiedenisnerds én de grootste kenners: ‘Ben jij een goede ridder’ is een grappig non-fictiestripboek voor kinderen over ridders en de middeleeuwen. Alles weten over kastelen, kruistochten, ridders, oorlogen, veldslagen en strijdrossen? Of weet jij hoe ridders die eindeloos lange lansen in de lucht hielden? Of hoe ze in die zware harnassen gegespt werden? In dit grappige boek leren lezers hoe ze een echte ridder kunnen worden. Of een jonkvrouw, natuurlijk – die waren helemaal niet zo reddeloos als ze lijken! De drie vrolijke personages Kyra, Eddie en Arthur nemen de lezers mee naar de veertiende eeuw. Ze geven les over ridderlijkheid, wapentraining en hoe je níét moet sneuvelen in een strijd ten tijde van de grootste middeleeuwse legendes die de geschiedenis te bieden heeft. Alles over ridder worden en zijn komt langs op een hilarische en toegankelijke manier, met leuke strips en illustraties. ‘Ben jij een goede ridder’ barst van de weetjes, tips, quizzen en stappenplannen. Dus, wie wil er ridder worden?

コメント


bottom of page