top of page

Feo en de Wolven - een pittig, maar spannend verhaal

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Boek Feo en de Wolven

Door Yannick van Dijk - Rusland in 1917 - is er een compleet andere wereld dan de wereld die we nu kennen. 100 jaar geleden was er geen elektriciteit en zit er een Tsaar op de troon, die alles bepaalt. In die wereld schrijft Katherine Rundelle een boek over Feo(dora) en haar moeder. Zij wonen midden in het bos en nemen wolven over die als huisdier afgewezen worden door de machthebbers in Rusland. Vaak omdat ze hun wilde gedrag niet helemaal hebben afgeleerd en eens een vinger afbijten van een edele. Of de kledingkast van een juffrouw overhoop halen.


Feo probeert de wolven samen met haar moeder weer wild te maken zodat zij kunnen overleven in de wildernis. Echter is generaal Rakov niet zo blij met die wolven, want in de buurt klagen de boeren dat de wolven verschillende schapen opeten. Generaal Rakov wil ervoor zorgen dat de wolven doodgaan en dat Feo en haar moeder de wolven niet meer trainen. De band met de wolven is voor Feo te hecht en ze gaat door.


Terwijl ze met haar wolven loopt komt ze Ilja tegen. Hij staat trillend met een pistool op haar gericht. Feo overtuigt Ilja om haar te helpen en samen strijden ze tegen Rakov. Heel stiekem want Ilja is nog steeds onderdeel van een leger. Generaal Rakov neemt een besluit en neemt de moeder van Feo gevangen. Dan begint een spannend verhaal.


Feo wil met Ilja haar moeder bevrijden, maar weet niets van Sint Petersburg waar haar moeder gevangen wordt gehouden. Onderweg ontmoet ze bijvoorbeeld Sergej die een revolutie wil beginnen tegen de Tsaar. Ook komt ze een aantal keer met Generaal Rakov in aanraking en hij maakt het haar erg moeilijk, maar Feo laat zich niet kennen en vecht telkens terug. Hoe loopt dit af? Gaat Feo haar moeder kunnen bevrijden, of steekt Generaal Rakov daar een stokje voor?


Feo en de wolven is een verhaal, waarin soms wat lastige woorden en uitdrukkingen worden gebruikt. Het is spannend, maar soms moet je een gedeelte een tweede keer lezen, om zeker te weten of je het goed hebt gelezen. Er zitten veel facetten in die spannend zijn. Zoals de band tussen Feo en de wolven die ze meeneemt, maar ook de constante achtervolgingen van Generaal Rakov, die in alles een ultieme slechterik is.


Kortom, Feo en de Wolven is een boek voor kinderen die houden van actie en spanning, maar zeker ook voor diegene die iets meer willen weten over Rusland van vroeger en het ontstaan van revoluties. Om alles te begrijpen moet je van goede huize komen en het is dus echt een training voor het begrijpend lezen. Het is een boek dat spannend blijft tot het einde en een aantal keer redelijk agressief uit de hoek komt. (Wat natuurlijk ontzettend stoer is!) Een echte aanrader dus!

 

Dit boek is voor...

... Iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis

... lezers die helemaal wild worden (of juist niet) van wolven

... lezers die tips willen over hoe je niet door een wolf gebeten kan worden

 

Samenvatting/ Flaptekst

Een betoverend verhaal over een meisje en haar wolven. Feodora en haar moeder wonen diep in de bossen van Rusland. Haar moeder is wolfverwilder: ze maakt wolven die door rijke mensen als huisdier zijn gehouden weer wild, zodat ze in de natuur kunnen overleven. Op een dag wordt Feo’s leven compleet op z’n kop gezet als de revolutie in Rusland uitbreekt. Haar moeder wordt gevangengenomen door het leger, en Feo en de wolven zijn niet meer veilig in het bos. Terwijl Feo aan een barre tocht door het besneeuwde landschap begint om haar moeder te bevrijden, leren de wolven haar hoe ze moet overleven in de gevaarlijke mensenwereld en hoe ze moet opkomen voor de dingen waar ze van houdt…


Comments


bottom of page