top of page

Clara | Het meisje dat geen naaister of schoonmaakster wilde worden


Clara, Tiny Fisscher, Pieter Feller, cover, omslag, ontdekkingsreizigster, Droomvallei

In deze tijd is het heel erg vanzelfsprekend. Iedereen moet het recht hebben om te stemmen, want iedereen kan even goed nadenken. Welke geslacht, ras of geaardheid je ook hebt, iedereen is gelijk. Dat is prachtig! Maar rond 1900 was dit allemaal niet zo normaal. Daar deed je veelal als jongetje het beroep van je vader en als meisje werd er geacht om voor je gezin te zorgen. Je inleven in die tijd is altijd lastig. Tenzij je natuurlijk een boek daarover hebt.


Clara gaat over Clara. Logisch natuurlijk. Clara zit op de lagere school bij een hele goede meester. Hij is streng, maar leeft met ieder kind mee en hij is enorm rechtvaardig. Op een dag vertelt Clara dat ze ontdekkingsreizigster wil worden. Iedereen reageert geschokt, want: "Dat is toch geen beroep voor een meisje?" Toch wil Clara het heel graag worden.


Volhardend, brutaal en zonder blad voor haar mond gaat Clara door het leven. Ze verzamelt alle plaatjes van Kouwenaar (de kruidenier (de voorloper van de supermarkt)) en die plaatjes zijn getekend door een echte "ontdekkingsreiziger". Clara is er alles aan gelegen om deze mysterieuze ontdekkingsreiziger te ontmoeten en hem te ondervragen over wat er nodig is om ontdekkingsreiziger te worden. Ondertussen is Clara op school het meest slimme kind in de groep en krijgt ze thuis het nodige voor haar kiezen als ze hoort dat vader (een timmerman) hechtingen nodig heeft na een ongeluk in de timmermanswerkplaats.


Clara is een dramatisch verhaal van Tiny Fisscher en Pieter Feller. Het is een historisch verhaal en Tiny Fisscher en Pieter Feller vertellen heel zorgvuldig in welke omstandigheden er rond 1900 geleefd werd. Welk speelgoed de kinderen hadden, hoe het er in de klas aan toeging en hoe de mensen dachten en deden. Dat maakt het verhaal in het begin soms ietwat traag, maar je komt er helemaal in.


Daarnaast hebben Tiny Fisscher en Pieter Feller al twee vervolgdelen geschreven en daar zijn wij ook nieuwsgierig naar geraakt. Het boek laat je ervaren hoe je als kind in het Hollandse Amsterdam rond 1900 leefde. Het motto van het boek blijft: Wat er ook gebeurt, als je droom sterk genoeg is, dan kun je het altijd waarmaken!

 

Wij raden dit boek aan voor...

... lezers die houden van geschiedenisboeken

... lezers die er ook niet tegenkunnen dat iets per se voor "jongens" of voor "meisjes" is

... lezers die hele sterke dromen hebben

 

Omslag/Samenvatting

Clara is een keer zo stom geweest om in de klas te vertellen wat ze later wil worden. 'Ontdekkingsreiziger,' flapte ze eruit. Bijna de hele klas barstte in lachen uit: alsof je dat zomaar kunt worden, als meisje nog wel! Maar Clara is vastberaden en gaat op zoek naar de beroemde wereldreiziger die in haar eigen stad schijnt te wonen.

Dan gebeurt er iets verschrikkelijks...Comments


bottom of page