top of page

De Gruwelgevangenis | Arme wiskundelerarenSommige van jullie zijn wellicht al bekend met het werk van Rik Peters en Frederico van Lunter. Samen hebben ze namelijk Hellevorst gecreëerd, waar bijzondere figuren leven. Zo maakten trouwe fans van de serie eerder kennis met Tuinman Priknetel, Juffrouw Spinnewiel en Tandarts Bibberbeet. Ook locaties als Hotel Habbekrats en Camping Cruel werden eerder aangedaan. Een grote nederzetting als Hellevorst moet echter ook de grootste criminelen van de regio een plekje geven. Daarom brengen we een bezoekje aan De Gruwelgevangenis.


Wie bekend is met de serie, weet dat dit over het algemeen geen boeken zijn die je

's avonds niet kunt lezen. Het zijn griezelige boeken met een humoristisch randje. Grilarische boeken in de stijl van The Addams Family. In dit boek volgen we Sanderijn, die de zoon is van de gevangenisdirecteur. Er is een plattegrond gevonden door vader en hij vermoedt dat er een bajesklant wil ontsnappen. De vraag is echter wie? De Gruwelgevangenis staat bol van de bijzondere figuren die allen net zo onschuldig als schuldig lijken. Sanderijn trekt de stoute schoenen aan: hij gaat op onderzoek uit!


Hiermee is het verhaal ook echt van start. Sanderijn gaat elke cel een voor een af en vormt daarmee het verhaal. Je krijgt de uitvergrote personages een voor een te zien. Vaak komt daar een stukje geschiedenis bij kijken. Hoe zijn ze in de cel gekomen? Hoe gedragen ze zich in De Gruwelgevangenis? De ondervraging begint bij Rikardo de Fantastische, een oud goochelaar die zijn cel ook tot goochelshow heeft omgetoverd. Een van zijn goocheltrucs is faliekant misgegaan en daarom is zijn grootste verdwijntruc in werking getreden: een enkeltje naar de cel.


Sanderijn gaat zo vijf personages af, waaronder ook een wiskundeleraar. Ja, het moet gezegd worden, wiskundeleraren komen er niet goed vanaf in dit boek. Een grote rol spelen ze niet, maar aan de beurt zijn ze wel! Ze zijn ook niet bepaald knap, overigens.


De Gruwelgevangenis is een succesvolle toevoeging van de serie. Persoonlijk vond ik het het meest vermakelijke deel. De personages zijn origineel bedacht en krijgen in betrekkelijk weinig bladzijdes toch wel een identiteit. De grove illustraties van Frederico van Lunter dragen daar aan bij. Ondanks de gegeven leeftijdsindicatie van 10+, durf ik dit boek ook wel aan kinderen eind groep 5/begin groep 6 toe te vertrouwen.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die houden van grappig griezelen.

...fans van de serie natuurlijk!

...iedereen die een hekel heeft aan wiskundeleraren.

 

Samenvatting/Omslag


Welkom in Hellevorst! Leuk dat je er bent! Dat is misschien niet de begroeting die je verwacht in een gevangenis, maar ik weet zeker dat je hier een fijne tijd gaat beleven. Want waar anders vind je een bewaker die zichzelf opsluit, een goochelaar die mensen echt doormidden zaagt, een politiepoedel die altijd slaapt, en een kunstenaar die vervloekte schilderijen maakt? Er is alleen één probleem, want het lijkt erop dat er net iemand uit de gevangenis wil ontsnappen. Dus … ga je mee op onderzoek uit? Een griezelig grappig en lekker vies boek vol onvergetelijke personages. Voor kinderen van 10 jaar.

Comments


bottom of page