top of page

De Krieps - Van onder naar boven | Ik krijg er spontaan jeuk van

Luizen zijn niet populair in het basisonderwijs. Het is gangbaar om na elke schoolvakantie wat ouders uit te nodigen om de krullenbolletjes van de kinderen aan een grondige inspectie te onderwerpen. Wanneer er luizen aanwezig zijn, moet er worden ingegrepen. De luiszakken worden uit de kast getoverd en alle jassen veranderen in kleurrijke zakken waar geen luis zijn intrede in kan doen. Krieps zijn geen luizen. Ze hebben overeenkomsten, maar zijn veel kleiner. Ze doen ook veel minder kwaad. En ze zijn verzonnen. Door Kevin Hassing welteverstaan.


De Krieps kun je beschouwen als het middenbouwdebuut van Kevin Hassing, die tijdens een ontmoeting bij een klein leescongres ooit zelfs als Kevin Hastings werd aangekondigd (maar dat geheel terzijde). In het boek volgen we Peer. Peer is een Kriep. Peer woont op het hoofd van een meisje en leeft daar een goed bestaan. Op een dag gaat het echter fout; hij kukelt naar beneden. Vreemd, want Krieps kunnen helemaal niet naar beneden vallen. Toch gebeurt het. Onderaan, op de voet van het meisje waar Peer op woont, start een reis die Peer uiteindelijk weer naar de haardos van het meisje moet brengen. Dat is echter nogal een eind als je maar een klein beestje bent. Schouders eronder en gaan dan maar!

Gelukkig blijkt al snel dat hij niet alleen is. Zijn eigen zusje besluit hem te komen helpen. De twee verschillen als dag en nacht en dat zorgt voor hilarische dialogen. Tijdens hun reis naar het hoofd, waarbij onder andere de knieën en natuurlijk de neus worden aangedaan, ontmoeten ze nog tal van andere Krieps. Met name de heer Tarrel, die gelukkig niet al teveel te maken heeft met de daadwerkelijke betekenis van zijn naam, is een graag geziene gast voor Peer.


Tijdens het boek van zo'n 125 pagina's ontvouwt zich een avontuur waarin vooral veel humor de revue passeert. Verwacht niet de spanning die je wellicht gewend bent van Mus & Kapitein Kwaadbaard, evenals de traan die je daar soms wellicht hebt gelaten. De Krieps is vrolijker en meer recht-toe-recht-aan. Geen extra verhaallijntjes, maar een kraakhelder begin en kraakhelder einddoel wat voor jongere lezers al duidelijk is na het eerste hoofdstuk. Dit alles komt samen op een rustige bladspiegel waarop elke zin op een nieuwe regel begint. Illustrator Emanuel Wiemans brengt de wezens tot leven in een serie die zich in deel twee naar een dier gaat verplaatsen. Welk dier dat is... moet je zelf ontdekken. 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders en leerkrachten die zoeken naar een uitdagend boek voor beginnende lezers.

...fans van verhalen met een educatief laagje.

...iedereen die heel erg benieuwd is langs welke lichaamsdelen Peer zich moet wanen.

 

Samenvatting/Omslag


De auteur van Mus & kapitein Kwaadbaard en tweevoudig Kinderjury-winnaar Kevin Hassing schreef een nieuwe serie: De krieps. In dit eerste deel, Van onder naar boven, proberen twee verdwaalde krieps hun weg terug naar huis te vinden. Een grappig avontuur dat zich op en in het lichaam afspeelt, met vrolijke illustraties van Emanuel Wiemans. Peer woont met zijn familie in een haarzakje op het hoofd van een meisje. Net als alle andere krieps is hij piepklein en heeft hij vier benen, twee armen en twee voelsprieten. Op een dag tuimelt hij naar beneden. Hoe kan dat? En hoe komt hij weer thuis? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn irritante zusje Kip. Onderweg ontmoeten ze andere wezens, zoals klimkriep Tarrel, met zijn bijzondere gereedschap en magische spinnenragtouw. Met z’n drieën maken ze de lange gevaarlijke reis terug omhoog…

Comments


bottom of page