top of page

Dit dier hier | Raadrijmpjes voor de onderbouw

Een raadsel is een geweldig fenomeen. Als verteller van een raadsel voel je je oppermachtig: je weet mogelijk namelijk iets wat de ander niet weet! Als ontvanger van een raadsel krijg je de kans om te laten zien wat je in je mars hebt. Als je het raadsel weet op te lossen, bewijs je aan iedereen dat je niet gek bent! Raadsels zijn er in alle soorten en maten, van groot tot klein en van makkelijk tot moeilijk. Dit nieuwe raadselboek van Rian Visser en Iris Deppe schotelt je raadsels voor waar onderbouwers van zullen smullen.In dit stevige boekje vind je dertig raadrijmpjes over dieren. Doordat de raadsels op rijm zijn, hebben kleuters extra kans om het dier te raden. Het moet namelijk rijmen! Oké, laat mij een voorbeeld geven van het eerste raadsel dat je in het boek tegenkomt.

Dit dier roept keihard: Kukeleku! Wakker worden! Opstaan! Hij is de baas van 't kippenhok. Het is een stoere...


Tijdens het voorlezen is het verstandig om het boek dicht bij je te houden, want de afbeeldingen die het boek rijk is laten duidelijk zien om welk dier het gaat. Het boek leent zich dus uitstekend voor een raadspelletje in de kring mee te spelen. Je leest het versje langzaam voor, de kinderen raden en bij het goede antwoord draai je het boek om. Alle kleuters zien vervolgens welk dier er inderdaad in het boek beschreven stond.


We hebben het boek inmiddels bij verschillende kleutergroepen ingezet, ook kleutergroepen met veel kansarme kinderen. Het raadselboek leent zich uitstekend voor de ontwikkeling van de woordenschat, mede vanwege het feit dat alles dus op rijm is geschreven. Nu vindt niet elke kleuter rijm even makkelijk, maar het is anders een fijne eerste kennismaking die ongetwijfeld smaakt naar meer. Laat je dus niet wijsmaken dat dit raadboekje alleen maar voor wat plezier zorgt, want het is stiekem een verdomd handig boekje om de woordenschat van kleuters mee uit te breiden!


 

Ik raad dit boek aan voor...

...kleuterleerkrachten die een leuke taalactiviteit zoeken in de kring.

...voorlezers die op zoek zijn naar raadsels voor de allerkleinsten.

...iedereen die verdomd slecht is in raadsels en ook eens een keer iets goed willen hebben.

 

Samenvatting/Omslag

Een stevig kijkboek met 30 raadrijmpjes van Rian Visser over dieren. Prachtig geïllustreerd door Iris Deppe, bekend van 'We hebben er een geitje bij!’. Uitgegeven door Uitgeverij Gottmer. Welk diertje heeft een zachte vacht? Welk dier zwemt in de sloot? Dit dier hier is een verzameling dierenversjes speciaal geschreven voor jonge kinderen en kinderen die een extra taal-steuntje in de rug kunnen gebruiken. De versjes zijn kort, eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen, zodat kinderen op een vrolijke en toegankelijke manier kennismaken met de dieren. Samen met de voorlezer kan er zo geraden worden om welk dier het gaat. Daarbij kunnen de kinderen afkijken in de prachtige, kleurrijke illustraties.


Comments


bottom of page