top of page

Een toren van koe | Doortastende koeien zorgen voor hilariteit

Bijgewerkt op: 4 okt. 2021


Het mooie van kinderboeken lezen en schrijven is dat niets eigenlijk te gek is. Zolang het maar goed is beschreven, doet de fantasie van het kind (of de nooit groot geworden volwassene) wel de rest. Schrijver Pieter van den Heuvel zorgde eerder met De Verhuisdieren al voor een interessante titel die vooral de zintuigen wist te prikkelen, gecombineerd met een gezonde dosis humor. Met Een toren van koe gaat de auteur en illustrator verder op de weg die hij eerder wist in te slaan.


In Een toren van koe besluiten een stel gekke koeien op een dag dat ze een toren willen bouwen. Normaal gesproken is er natuurlijk niemand die onderaan wil staan om iedereen te dragen. Koe Pablo draait zijn hand (of poot?) daar echter niet voor om. Hij neemt de leiding en gaat fier met zijn vier poten in de wei staan. Al snel besluit Marie op zijn rug te klimmen en komen ook Suus en Truus met een mandje eten voorbij. Ook zij nemen maar al te graag deel aan de toren van koe die zich gestaag aan het ontwikkelen is.


Per bladzijde begint de toren steeds serieuzere vormen aan te nemen. Er wordt een hijskraan ingehuurd en bestuurd door koeien, een gigantische octopus helpt een handje met bouwen en zelfs een regenboog wordt gebruikt om naar de bovenkant van de toren te klimmen. Je begrijpt het al: niets is te gek. Wanneer de toren uiteindelijk zelfs buiten onze eigen atmosfeer geraakt, vindt de boer het wel welletjes. 'Zo is het wel weer mooi geweest!', roept hij vanuit de wei.


Een toren van koe is een prentenboek dat lak heeft aan de realiteit en de fantasie lekker op hol laat slaan. Naast het feit dat de koeien steeds weer op een originele manier bovenaan de toren komen, is er in de omgeving van de toren ook genoeg te beleven en te bekijken. De eerdergenoemde octopus die een tentakeltje helpt is namelijk al enkele pagina's eerder waar te nemen, voordat hij daadwerkelijk de tentakels uit de mouwen steekt. Een toren van koe is voor de verandering eens geen prentenboek met een zwaar onderliggend moraal, maar een grappig prentenboek met genoeg details om met jonge kinderen op onderzoek uit te gaan.

© Pieter van den Heuvel
 

Wij raden dit boek aan voor...

...onderbouwleerkrachten die kinderen willen laten onderzoeken

...(groot)ouders die grappige prentenboeken willen voorlezen

...fans van De Verhuisdieren

 

Samenvatting / Omslag

‘Een toren van koe’ is het nieuwe prentenboek van ‘De verhuisdieren’-auteur Pieter van den Heuvel. In De ‘Verhuisdieren’ bleek al het enorme gevoel voor humor van Pieter van den Heuvel. Ook ‘Een toren van koe’ is een hilarisch boek op rijm om keer op keer voor te lezen.


De koeien gaan een toren bouwen en de hele wei helpt mee. En waarvan wordt die toren gemaakt? Van de koeien zelf! Alle koeien op de boerderij klimmen op elkaar. De toren wordt al snel heel hoog. Koeien worden omhoog getakeld of beginnen een lange klim. Sommige worden met raketten naar boven gebracht en misschien komt de zeekoe zelfs wel even helpen. Vliegtuigen suizen langs. En dan… begint de laatste koe te zweven. ‘Zo is het wel mooi geweest,’ roept de boer. De koeien klimmen naar beneden. Behalve die laatste dan natuurlijk.


De gedetailleerde illustraties van Pieter van den Heuvel staan garant voor urenlang kijkplezier. Hoe langer je kijkt, hoe meer grappige details je opvallen. Hierdoor zullen kinderen dit boek keer op keer willen bekijken.


Comentários


bottom of page