top of page

Gelukkig en Blij | Soms ook best ruimte voor wat verdriet

Bijgewerkt op: 2 feb.

Het is niet altijd even gemakkelijk om poëzie bij kinderen aan te bieden. Soms wordt het als saai beschouwd, of onbegrijpelijk. Eerlijk gezegd was ik zelf altijd zo'n kind. Een kind dat geen zin had in raadselachtige rijmpjes en liever een boek las dat een duidelijk begin en eind had. Een verhaallijn die niets te wensen overliet. Inmiddels ben ik nog steeds geen poëzieverslinder, maar zie ik als leerkracht zeker het belang in van poëzie op de basisschool. Voor alle leerkrachten die niet weten wat ze met poëzie op de basisschool aan moeten: begin eens met het lezen van Gelukkig en blij!


Edward van de Vendel en Martijn van der Linden bundelden voor deze poëziebundel wederom de krachten en besloten een vrolijke, maar serieus poëziealbum te maken. Eerder was er een succesvolle samenwerking voor Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Ik kan nu al met de deur in huis vallen: dat is ze wederom gelukt. Gelukkig en blij is een hilarische bundel die soms gortdroge humor bevat en je soms erg aan het denken zet. De bundel bevat enkele terugkerende personages. Zo is er een schildpad die altijd J.J. heet, maar telkens over een andere achternaam beschikt. De ene keer gaat het verhaal over niezen en de mogelijkheden die het wel niet biedt, terwijl het de andere keer over een verwarmingsbuis gaat die het alleen in de winter doet.


Ook zijn daar Hannes en Hassan, de katten die veel beleven samen. Zeven gedichten lang zijn ze met elkaar en hun omgeving bezig. De gedichten wisselen elkaar af in een serieuze en een grappige ondertoon. Sommige gedichten zijn kraakhelder voor kinderen, terwijl de andere meer ruimte bieden om te filosoferen. De leerkracht zal dan nodig zijn om tot de kern van het gedicht te komen.

De illustraties zijn oogstrelend, echt geweldig. Of het nu een tuinkabouter of een tractor is: Martijn van der Linden weet het er allemaal fantastisch uit te laten zien. De bundel straalt door haar prachtige, stevige omslag kwaliteit uit en dat is gezien de binnenkant ook meer dan terecht. Ik kan deze bundel voor elke schoolbibliotheek ten zeerste aanbevelen en kies er daarom ook voor om deze bundel tot AANRADER om te dopen!TIP: Luister eens naar de gedichten via het luisterboek. Schrijver Edward van de Vendel draagt zijn eigen werk daarin namelijk meesterlijk voor!


Inkijkexemplaar Gelukkig en Blij
.pdf
Download PDF • 1.16MB

 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die houden van poëzie.

...leerkrachten die houden van poëzie en er iets mee in de groep willen doen.

...fans van dieren én tuinkabouters!

 

Samenvatting/Omslag


Edward van de Vendel en Martijn van der Linden laten in deze bundel ontroerende, grappige en soms ernstige gedichten zien dat geluk kan schuilen in heel verschillende dingen.

De katten Hannes en Hassan, de ezeltjes, de schildpadden, het mamavarken met haar biggetjes, het dwergkonijn en de goudvis, de vogels: ze leven gelukkig en blij op de boerderij. Hoe voorspelbaarder hun dagen zijn, hoe liever het ze is. Maar soms wordt hun rustige bestaan opgeschud en zit er niets anders op dan wennen aan iets nieuws. Toch blijkt geluk vaak heel dichtbij!


Een hartveroverende bundel met betoverende illustraties in kleur voor iedereen vanaf 10 jaar tot ver daarboven.


Comments


bottom of page