top of page

Gered (4+) | Een eerste kennismaking met klimaatverandering


Wie kritisch naar onze planeet kijkt, weet dat het niet zo goed gaat met de wereld. Er worden initiatieven ingezet om klimaatverandering te stoppen, maar we zijn er nog lang niet. Kinderen bewustmaken van de gevolgen van klimaatverandering is verstandig. Hoewel zij niet zoveel directe invloed hebben om de klimaatverandering als wij volwassenen, is het wel goed om hen te laten weten waarom er korter gedoucht moet worden of waarom er minder uitlaatgassen gewenst zijn. Bette Westera, Mattias De Leeuw en uitgeverij Lannoo hebben met het boek Gered! een nieuwe mogelijkheid gecreëerd om het probleem bespreekbaar te maken.


Het boek begint met Arend die vanaf zijn geboorte al aan de bak moet. Nadat hij uit zijn ei kroop, sjeesde zijn nest namelijk de berg af. Het hoge plekje op de berg waar hij vertoefde was namelijk rijkelijk belegd met ijs en dat begon te smelten. In zijn daling naar beneden merkt hij al snel niet de enige te zijn. Walrussen hebben moeite om ijs te vinden en de ijsbeer drijft af op een overgebleven ijsblokje. De grutto's moeten zich strekken en de muskusos weet nog net een droog plekje te vinden.


In zijn reis om iedereen te waarschuwen, loopt Arend symbolisch tegen dezelfde problemen aan als vele klimaatwetenschappers: er wordt niet geluisterd. De luiaard vindt het geen probleem als er water komt, want hij hangt toch wel in een boom. De olifant in de woestijn kan zich geen water voorstellen en zou een meertje eigenlijk wel lekker vinden. De chimpansee heeft altijd al de zee van dichtbij willen zien en de orang-oetan denkt dat Arend niet wijs is. Wat zou er met deze koppigheid gebeuren?


Zoals gezegd legt Gered! de vinger op een zere plek. Er wordt nu eenmaal niet goed geluisterd en het is mens eigen om pas in te grijpen wanneer de gevolgen écht voor problemen zorgen. Dit prachtige prentenboek is dus niet alleen voor onderbouwers interessant om aan voor te lezen, maar kan in een midden- of bovenbouw ook voor genoeg gespreksstof zorgen. Zeker tijdens de Kinderboekenweek 2022 met als thema Gi-ga-groen is dit een mooi thema.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders en leerkrachten die klimaatverandering bespreekbaar willen maken.

...de jongste dierenvrienden onder ons.

...mensen die ontkenners van de klimaatverandering op een creatieve manier willen overtuigen.

 

Samenvatting / Omslag


De zee stijgt en het ijs blijft smelten. Ik moet iets doen, denkt Arend. De andere dieren maken zich weinig zorgen. 'Het is wel vaker warm geweest', zegt het wildebeest. 'Bemoei je met je eigen zaken', sist de slang. 'Ik houd het hoofd wel boven zee', grapt de giraf. Geen dier dat Arend gelooft. Wat nu?

Een voorleesverhaal over de opwarming van de aarde. En over de kracht van vriendschap en samenwerking.

Comments


bottom of page