Een van de belangrijkste redenen waarom het tussen twee individuen klikt, is als het gevoel voor humor hetzelfde is. Sarcasme bijvoorbeeld is een geliefde vorm van humoristische uiting. Je kunt wel eens iemand tegenkomen die sarcastische opmerkingen helemaal niet kan plaatsen. Samen de dag doorkomen wordt dan een lastige opgave. Anderen houden meer van droge humor. Of flauwe grappen. Zo is er op het gebied van humor eigenlijk voor iedereen wat wils.
In Het Dagboek van Gurty leren we Gurty kennen: een hond met een opmerkelijk gevoel voor humor. Je beleeft een vakantie door de ogen van deze hond. Hij beleeft deze vakantie voornamelijk met zijn baasje Kasper en vriendin Fleur. Alles wat hij meemaakt is opgeschreven in zeer korte hoofdstukjes die de dagen van de vakantie moeten voorstellen. Wat meteen al vanaf de eerste bladzijde opvalt, is dat Gurty niet vies is van deftig taalgebruik. Met een leeftijdskwalificatie van 9+ volgens de uitgever zullen er bij kinderen in die leeftijdscategorie dus meer dan regelmatig woorden voorbijkomen die de wenkbrauwen doen fronsen. Iets wat onderstaande citaten uit het boek wellicht duidelijk maken.
''Dicht bij de platanen begreep ik uit het aroma van de vuilnisbakken dat onze buren, de familie Kabbelvijg, nog altijd niet op dieet zijn.''
''Deze ochtend meende ik aan zijn geconstipeerde gezicht te zien dat hij niet bijzonder blij was dat hij me zag.''
Het verklaart ook meteen de subtitel van deze bespreking: Een kinderboek met volwassen humor. Wie de lastige woorden kan plaatsen ziet uiteindelijk een verhaal dat grappig uit de hoek kan komen. De humor is soms droog, absurd op momenten, maar zal zeker bij sommige kinderen aanslaan. Het Dagboek van Gurty is een oorspronkelijk Franse titel die is vertaald door Edward van der Vendel, een vertaler die ook De Waanzinnige Boomhut op zijn cv heeft staan. Dat boek is echter aanzienlijk makkelijker door te spitten voor kinderen dan Het Dagboek van Gurty.
Is het boek dan af te raden vanwege de opmerkelijke woordkeuze? Zeker niet. Sterker nog, het is een uitstekende mogelijkheid om de woordenschat van kinderen te vergroten. Want achter die moeilijke woorden schuilt vaak een grappig verhaal dat kinderen maar al te graag zullen willen begrijpen. Het Dagboek van Gurty biedt dus prachtige mogelijkheden voor lessen Close Reading!
Wij raden dit boek aan voor...
...kinderen die al wat verder zijn in hun ontwikkeling
...ieder kind dat zijn of haar woordenschat wil uitbreiden
...leerkrachten die materiaal zoeken voor Close Reading lessen
Samenvatting / Omslag
Vakantie op het platteland is het eerste boek over een allercharmantst hondje: Gurty. In elk dagboek gaat Gurty met haar baasje Kasper op vakantie naar hun buitenverblijf op het platteland. Daar woont ook Gurty’s beste maatje Fleur. Fleur is niet normaal maar daar mag je niet mee spotten. Ze zegt bijvoorbeeld niet ‘ja’, maar ‘joa’. Fleur en Gurty trekken er elke vakantie samen op uit, en raken telkens in grappige situaties verzeild. Vaste companen in elk avontuur zijn Billenkop, de kat van de buren (zijn wangen zijn zo dik dat ze doen denken aan, tja, billen dus) en de geniepige eekhoorn die in de kastanjeboom woont. Gurty observeert en beschrijft de wereld op een manier die tegelijk intelligent en komisch is. De dynamiek van de dialogen is ingenieus grappig. De situaties zijn heerlijk hilarisch. En dan zijn er nog al die kleine, leuke details (elke dag is genoemd naar een heilige hond, de mimiek van de getekende dieren, de spelletjes achter in het boek). Een boek om hardop mee te lachen en stilletjes van te genieten.
Comments