top of page

Het meer dat verdwijnt (4+) | Wanneer verbeeldingskracht de overhand neemt

Bijgewerkt op: 10 okt. 2022


Er zijn heel veel natuurverschijnselen. Sommige zijn makkelijker te verklaren dan de ander. Als er dan al een verklaring is, dan is het nog maar de vraag of je die gemakkelijk aan een kind kan uitleggen. In het boek Het meer dat verdwijnt wordt even afgeweken van de realiteit, om daar na het verhaal wel even op in te zoomen.


Meara's opa woont aan een meer. Het is echter niet zomaar een meer, want eens in de zoveel tijd lijkt het meer te verdwijnen! Al het water is verdwenen en niemand weet waar het is gebleven. Meara heeft nog wel eens geprobeerd om wakker te blijven om het te zien gebeuren, maar nooit is dit gelukt. Opa vindt het allemaal wel grappig. Hij maakt zijn kleindochter wijs dat de zeemeerminnen de stop uit het meer trekken en reuzen het meer gebruiken als ijsklontje. Meara gelooft daar natuurlijk niks van en gaat met opa op onderzoek uit.


Hoewel Het meer dat verdwijnt een fantasieverhaal is van schrijver Paddy Donnelly, wordt er aan het eind wel degelijk aandacht besteed aan dit verschijnsel. Het verhaal is gebaseerd op het meer Loughareema, dat inderdaad regelmatig lijkt te verdwijnen. Hoe dat nu precies zit, moet je zelf gaan uitvinden!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die al op jonge leeftijd naar verklaringen zoeken

...leerkrachten die het willen hebben over natuurverschijnselen

...de lezer met Ierse roots!

 

Samenvatting / Omslag

Voor de liefhebbers van De kleine walvis van Benji Davies is er Het meer dat verdwijnt van Paddy Donnelly. Dit sfeervolle prentenboek bevat paginagrote illustraties en is vertaald door cabaretier Dolf Jansen. Meara’s opa woont aan een meer. Het ziet eruit als een doodgewoon meer, maar Meara weet wel beter. Het meer verdwijnt telkens! Als Meara haar opa vraagt hoe dat komt, vertelt hij het ene na het andere mysterieuze verhaal. Ze twijfelt aan de vreemde verhalen van haar opa. Tot ze ontdekt dat het geheim van het meer groter is dan ze dacht en dat de natuur vol bijzondere verhalen zit… Auteur-illustrator Paddy Donnelly woont in België, maar groeide op in Ierland. Hij baseerde zijn prentenboek op een echt bestaand meer vlak bij zijn oude huis in Ierland. Dolf Jansen heeft vanwege zijn Ierse moeder een speciale band met Ierland en maakte de speelse, fantasierijke vertaling.Comentários


bottom of page