top of page

Het meisje met de zwavelstokjes | Het ultieme kerstsprookje

Je hebt van die verhalen die echt aan een seizoen gebonden zijn. Verhalen die onder bepaalde weersomstandigheden het beste tot hun recht komen. Zo ook Het meisje met de zwavelstokjes van de Deen Hans Christian Andersen. Hoewel de meeste sprookjes door de tand des tijds wat zoetsappiger en meer geschikt voor jonge oortjes zijn geworden, valt dat onder aan de streep voor Het meisje met de zwavelstokjes wel mee. De onvermijdelijke dood van het hoofdpersonage is ook in de vertelling van Ron Schröder en Marianne Busser geen uitzondering.


Het verhaal neemt je mee naar stad waar een arm meisje door drukbevolkte straten struint. Aan alles is te zien dat ze arm is, van kleding tot schoeisel. Ze krijgt van een gemene man te horen dat ze zwavelstokjes moet verkopen. Ze gaat de straat op, maar verliest al snel het schoeisel dat haar voeten warm had moeten houden. Dat gaat de foute kant op, want het is zo verschrikkelijk koud...


Ze bedenkt al snel dat de zwavelstokjes haar warm kunnen houden, maar dat is maar tijdelijk. De vorst is streng en de kou is hardnekkig. Terwijl ze het eerste zwavelstokje aansteekt, ziet ze bijzondere beelden. Zijn het dromen? Of is het de waarheid?


Het bekende duo Ron Schröder en Marianne Busser heeft de handen uit de mouwen gestoken om een kerstvertelling op rijm te maken. Daarvoor hebben ze gekozen van het Deense sprookje, dat hiervoor uiterst geschikt is. Ondanks het bittere einde is de kerstboodschap wel duidelijk. Aan het begin van het verhaal wordt slim een bondige uitleg gegeven over zwavelstokjes, want lang niet iedereen weet vandaag de dag wat zwavelstokjes zijn!


Het is het duo gelukt om het verhaal op rijm te zetten, ondersteund met illustraties van Leontine Gaasenbeek, die ook al betrokken was bij de hervertelling van A Christmas Carol in 2021 en Het mooiste geschenk in 2022. Wat dat betreft lijken we er dus een jaarlijkse kersttraditie bij te hebben met dit trio! Ben je dus nog op zoek naar een sprookje voor bij de kerstboom? Dan is dit het boek dat je zoektocht dit jaar laat slagen!


Inkijkexemplaar Het meisje met de Zwavelstokjes
.pdf
Download PDF • 1.54MB

 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van sprookjes.

...lezers die op zoek zijn naar echte kerstverhalen.

...kinderen die denken dat aanstekers met LED-verlichting altijd al bestonden.

 

Samenvatting/Omslag

Op kerstavond wordt een arm meisje de straat op gestuurd om zwavelstokjes te verkopen. Maar hoe ze het ook probeert, niemand koopt iets van haar. Als de straten leeg en koud worden en de sneeuw haar om de oren blaast, kruipt ze in een hoekje weg en strijkt een van haar zwavelstokjes af. En dan…


Dit prachtige door Marianne Busser en Ron Schroder op rijm vertelde kerstverhaal zal jong en oud ontroeren. De sfeervolle illustraties brengen het sprookje tijdens het voorlezen tot leven. Een klassiek sprookje op toegankelijke wijze naverteld dat iedere kerstliefhebber in de boekenkast moet hebben staan.

Comments


bottom of page