Ben jij een goed persoon, lezer? Of vind jij jezelf een goed persoon? Wat maakt iemand een goed persoon? De meningen hierover lopen ongetwijfeld enorm uiteen. Leesdetectives Sander en Yannick eten bijvoorbeeld regelmatig vegetarisch en lezen ontzettend veel kinderboeken om voor ieder kind het juiste boek te vinden, maar zeggen niet altijd ‘gezondheid’. Maakt dit hun goede personen? Loki, de hoofdpersoon in dit boek, vindt zichzelf een Goede God™, maar zijn magische dagboek is het daar zelden mee eens. Gelukkig biedt de Loki-goedheidsscore uitsluitsel; een puntensysteem waarbij goede daden worden beloond met pluspunten en slechte daden worden bestraft met minupunten. Dit lijkt mij een ideale oplossing voor alle ‘goede personen’ op deze wereld.
Loki – Hoe krijg je nooit meer de schuld? is het vervolg op Loki – Hoe word je een goede god? Loki is nog lang geen goede god, maar het begin is er. In dit deel moet hij nog steeds laten zien dat hij goed kan zijn en dus waardig genoeg voor Asgaard is én moet hij ‘het stervelingenrijk beschermen tegen IJsreuzen en anderen onplezierige persoontjes uit werelden die verder nog bestaan’. Je snapt dat dit niet helemaal vlekkeloos verloopt, want al vrij snel in het boek wordt de hamer van Thor gestolen. Loki krijgt, zoals de titel doet vermoeden, de schuld en is vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen.
Loki – Hoe krijg je nooit meer de schuld? is een fijn boek. Waarom? Allereerst: dit boek is een graphic novel, dus verwacht geen bladzijdes gevuld met heel veel zinnen. Wat kan je wel verwachten? Veel gekke en grappige tekeningen, strips, WhatsAppberichten en gedetecteerde leugens. Ten tweede: dit boek is grappig. Loki is eigenlijk heel irritant, maar weet je toch voor zich te winnen dankzij zijn grapjes en gedachtes. De tekeningen maken het geheel af en zorgen meer dan eens voor een lach op je gezicht. Ook lezers zonder humor (we kennen ze allemaal) zullen met dit boek toch regelmatig met omhoog gekrulde mondhoeken zitten. Tot slot: het boek heeft een goede opbouw, een duidelijk probleem waaraan gewerkt wordt en een einde passend bij de rest. Met andere woorden: het verhaal staat zijn mannetje en is goed te volgen in het boek. Conclusie: een lekker vervolg die ondergetekende doet uitkijken naar het derde deel. Het derde deel lijkt ook het meeste educatieve en nuttige deel te worden. Of denk jij van niet bij een titel als ‘Loki: Hoe heers je over de wereld?’
Ik raad dit boek aan voor…
…fans van de Noordse mythologie en/of het eerste deel!
…iedereen die houdt van een simpel verhaal doorspekt met (gevatte) humor
…iedereen die te horen heeft gekregen zich beter te moeten gedragen
Samenvatting/omslag
Als Thors hamer zoekraakt, denkt iedereen meteen dat ik, Loki, er iets mee te maken heb. Zo oneerlijk! Ik ben hartstikke onschuldig. Nu moet ik:
1. Thors geliefde hamer terugvinden
2. De echte dief opsporen
3. Iedereen overtuigen dat ze het mis hebben (punt 3 op de lijst is natuurlijk het allerbelangrijkst!)
Comentarios