top of page

Smaakspoken | Het mysterieuze kookboekCover, Smaakspoken, Daan Faber, Luis Garcia Lechner, Volt

Ik vind het heerlijk om te koken. Zeker wanneer je een gerecht kan perfectioneren naar jouw smaak. Zo vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om lasagne te maken, want ik heb geleerd dat het verrukkelijk is om in één laag spinazie met bechamelsaus toe te voegen. Of ik vind het geweldig om mijn roti te maken, waar iedereen altijd nog over napraat. Daarnaast is goed eten een sensatie voor je mond en kunnen smaken nog heel lang blijven hangen. Soms heb ik wel eens een bepaalde smaak in mijn mond en dan blijkt het iets te zijn dat je heel lang geleden een keer gegeten hebt. Als je ook zo gek bent op eten, dan is dit boek echt wat voor jou!


Smaakspoken gaat over Puck. Puck woont boven het restaurant van haar vader Maro. Ze woont samen met hem, omdat haar moeder pas is overleden. Puck voelt zich alleen, want haar vader is heel de dag in de keuken bezig en ze mag niets proeven. Als er mensen in de zaak zijn, mag ze niet in de keuken komen en dat vindt ze (terecht) stom. Op een dag probeert ze een hapje te eten van net gekookte panna cotta en als ze haar mond verbrand besluit haar vader haar echt nooit meer toe te laten tot de keuken. Dit tot frustratie van Puck (wederom terecht).


Wanneer Puck naar boven gaat en in slaap sukkelt, komt ze een spook tegen. Een "smaakspook!" De eerste smaakspook laat Puck genieten van zout. Later komen er smaakspoken voor de andere smaken namelijk: pittig (officieel geen smaak, maar wordt toch uitgelegd waarom dit in het rijtje hoort), zuur, vet (een nieuwe smaak), umami (ook een redelijk nieuwe smaak), bitter en tenslotte zoet. De smaken worden uitgelegd en passen naadloos in het verhaal van Puck. Zal Puck kunnen omgaan met het verdriet van haar moeder? En zal Puck alle smaken weten te waarderen? Dat lees je in het geweldige verhaal Smaakspoken.


Smaakspoken is geen boek zoals je het normaal leest. Je voelt dat het niet geschreven is vanuit de noodzaak een verhaal te schrijven, maar juist vanuit de noodzaak de zeven smaken uit te leggen. Wat tof is, is dat dit niets uitmaakt, want het verhaal waarin Puck betovert wordt door de smaken en wat ze ermee zou kunnen doen, stemt enorm vrolijk. Neem daarbij de prachtige tekeningen en de goede uitleg en je kunt uitleggen waarom dit boek is genomineerd door de kinderjury.


Een open deur om in de klas te doen, is om natuurlijk de verschillende smaken te laten proeven. Zelfs de smaak umami is te koop in de winkels, dus om de smaken te categoriseren is natuurlijk altijd een leuke opdracht. Zeker met jongere kinderen. Voor oudere kinderen zou je natuurlijk een prachtig recept kunnen bedenken waarin alle smaken terugkomen. Het boek geeft daar zelf al een prachtige suggestie voor, maar ik denk dat kinderen en (jij ook wel) iets kan bedenken waarin al die smaken terugkomen. Of als je het makkelijker wil maken, bedenk een driegangendiner waarin alle smaken terugkomen. Vertel ook welk gerecht aan welke smaak is gelinkt.


Smaakspoken is een origineel boek over smaken en de spoken voelen eerder mysterieus aan dan griezelig. De uitleg over smaken of de gerechten waarover gesproken wordt, herken je direct. Ik had meteen zin om de spatel te pakken en lekker te gaan koken. Dus wil je je kind iets bijbrengen over gerechten en wat belangrijk is in de smaken van gerechten? Dan is dit jouw boek... enne, eet het niet op, want het boek smaakt helemaal nergens naar! 

Dit boek raden wij aan voor...

... lezers die het leuk lijkt om te gaan koken

... kinderen die moeilijk eten en misschien dat dit ze helpt dingen te proberen

... lezers die niet te hongerig zijn (de smaak van de bladzijden valt wat tegen!)

 

Samenvatting/Omslag

Puck is negen jaar en woont samen met haar vader, chef Maro, boven zijn populaire restaurant. Na het overlijden van haar moeder leven ze er nu met zijn tweetjes. Puck mist haar moeder verschrikkelijk en haar vader is altijd druk aan het werk. Ze wil niets liever dan hem helpen, maar hij vindt haar nog te jong, want ‘goed proeven moet je leren’.

Als ze op een avond dit verdriet deelt met haar kat, komt de eerste van zeven Smaakspoken op bezoek. Deze kleurrijke figuren – zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet – ontvoeren Puck naar hun werelden. Ze leren haar daar alles over hun unieke krachten. Maar kunnen zij Puck zo goed leren proeven, dat ze Maro eindelijk mag helpen in zijn keuken?

Comments


bottom of page