top of page

Stinkers of Instinkers | Een (vies) luchtig tussendoortje


Poep is iets fascinerends voor kinderen. Wanneer het woord 'Poep' door een leerkracht wordt gezegd, al is het onder- of bovenbouw: hilariteit is gegarandeerd. Een bijzondere aantrekkingskracht dus voor een goedje dat eigenlijk het afval van je lichaam representeert. Er zijn veel boeken over poep te vinden. Niet een altijd alleen met een flauwe, grappige insteek. Stinkers en Instinkers laat ons op een bijzondere manier kennis maken met poep. Weet jij namelijk of volgens hun nest schoon houden door de poep van hun kuikens op te eten?


Dit boek staat bol van de weetjes over dieren, maar dan wel over hun ontlasting. Elke vraag die het boek de lezer voorschotelt, is een 'welles-nietes-vraag', zoals de inleiding van deze bespreking al verklapt. Op de kaft van het boek valt niet voor niets te lezen dat het over de gekste dierenweetjes gaat, want er zitten nogal wat opvallende vragen tussen. Kun je namelijk pinguïnpoep vanuit de ruimte zien? En poepen wombats in blokjes?


Alle antwoorden, positief of negatief, worden in zeer begrijpelijke taal uitgelegd. Middenbouwers zouden dus zelf op onderzoek uit kunnen gaan en kunnen discussiëren of een stelling wel of niet klopt, alvorens ze het antwoord kunnen lezen. Stinkers en Instinkers leent zich daarnaast ook uitstekend als tussendoortje. Gooi als leerkracht eens één van de vragen in de groep. Waar zijn de kinderen van overtuigd?

 

Dit boek is voor...

...liefhebbers van poep (iedereen dus eigenlijk)

...lezers die gek zijn op feitjes

...lezers die grappig en informatief tegelijk willen

 

Samenvatting / Omslag Van Nick Caruso en Dani Rabaiotti (Hallo hallo, wie stinkt daar zo?) is er nu Stinkers of instinkers? De gekste dierenweetjes (die toevallig vaak met poep te maken hebben).

Is het kwijl van een komodovaraan echt giftig? Hoeveel spinnen eet je in je slaap? Klopt het dat een schorpioen die zijn staart kwijtraakt, doodgaat doordat zijn darmen verstopt raken? En over poep gesproken, eten konijnen echt eh… hun eigen poep op? En hoe ver ben je eigenlijk van de dichtstbijzijnde rat? De antwoorden op al deze vragen – en nog veel meer! – vind je in dit grappige, interactieve non-fictieboek voor nieuwsgierige kinderen.

Met komische full colour illustraties van Alex Griffith. Uit het Engels vertaald door Gouden Griffel-winnaar Jan Paul Schutten (auteur van o.a. Het raadsel van alles wat leeft).

Kommentare


bottom of page