top of page

Terry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles (8+) | Een encyclopedie met humor!


Terry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles. Terry Denton, Cover, Lannoo

Als ik bij heel veel kinderen zeg: "De waanzinnige boomhut", dan zijn er veel kinderen die beginnen te stralen. Want dat zijn "heerlijke" boeken. De boeken zijn dik, er staat weinig tekst in en het is nog grappig ook. De waanzinnige boomhut is geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton. Nu heeft die tweede meneer iets bijzonders gedaan. Hij is samen met een aantal wetenschappers begonnen aan een grappig boek over alles en hiermee misschien wel een gat in de markt gevonden!


Terry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles (een hele mond vol), is een encyclopedie maar dan vertellend verhaald. Veel ouders zullen nu denken: Als die encyclopedie of gids zoals je wil even veel inhoud heeft als de boomhut, laat dan maar zitten. Welnu, je zult verbaasd zijn over welke informatie er allemaal in te vinden is!

Het boek is verdeeld in 7 hoofdstukken (Nou eigenlijk acht, want hoofdstuk 3 1/2 telt natuurlijk als gewoon een hoofdstuk). Het zijn zeer interessante hoofdstukken, omdat het allemaal betrekking heeft op jou als lezer (zie het plaatje hieronder). Dat maakt het persoonlijker dan de meeste encyclopedieën of gidsen over alles. Maar in dit boek schuwt Denton niet om kennis over te dragen. Natuurlijk zitten in die kennisoverdracht grappige en zeker voor ouderen flauwe plaatjes, maar het maakt al die informatie wel luchtig. Dat maakt deze gids voor alles zó interessant.


Het boek zou je op twee manieren kunnen lezen. Dat is ook het verschil met een encyclopedie. Ik ken niemand die een encyclopedie in zijn geheel leest. Maar dat zou met dit boek wel kunnen. Om aan te tonen dat Denton geen kennisoverdracht schuwt, zal ik hieronder kort opsommen wat er uitgelegd staat in dit boekje:

 • Hoe zwaartekracht en eb en vloed werkt

 • Wat een ecosysteem en een habitat is

 • Welke diersoorten er zijn en wat de verschillen zijn tussen die diersoorten (denk aan bloedsomloop, gewervelden, manieren van voortbewegen)

 • Hoe een product van het land op je bord beland

 • Hoe de tijd en hoe klokken werken

 • Wat zwarte gaten zijn

Even om aan te geven dat dit boek wel degelijk een redelijk ingewikkelde inhoud heeft. Maar in onze ogen maakt dit het boek juist zo goed.


In de klas kan je dit boek geweldig gebruiken voor een close reading les. De teksten zijn van een redelijk hoog niveau, zeker als je bij de werking van verschillende processen wil blijven. Maar tegelijkertijd zit er ook humor in. Ook als kinderen bepaalde lastige vragen hebben over de werking van het heelal, dan kun je dit boekje geweldig gebruiken.


Dat maakt dat we dit boek een aanrader geven! Ken je die stoffige encyclopedieën nog, waar wat informatie in stond, maar net niet goed genoeg? Waar je je door de tekst heen moest worstelen? Terry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles is niet stoffig en oud, maar juist helemaal aangepast op wat kinderen interessant en leuk vinden. Natuurlijk zullen kinderen afhaken, omdat het niet de boomhut is. Maar de combinatie tussen humor en inhoud is in onze optiek zó briljant gevonden, dat we het aanraden voor iedere schoolbibliotheek, maar ook voor ieder kind thuis. En zo wordt het (hopen wij) Terry Dentons geweldige gids voor alle nieuwsgierige kinderen!

 

Dit boek raden we aan voor...

... kinderen die houden van informatieboeken en voor nieuwsgierige kinderen

... leerkrachten die een gids bij de hand wil hebben voor als er moeilijke vragen uit de klas komen

... mensen die niet graag in een zwart gat willen vallen met een skateboard

 

Samenvatting/Omslag

Wist je dat:

 • het universum vooral gemaakt is van niets?

 • een aardbeving de dodelijkste natuurramp is?

 • de meeste draken hun leven beginnen als een ei?

 • de atomen in je lichaam miljarden jaren oud zijn?

 • een gps-satelliet jouw telefoon vertelt hoe laat het is?

Dit grappige, informatieve boek van de illustrator van 'De waanzinnige boomhut' staat vol weetjes en hilarische tekeningen

Comments


bottom of page