top of page

5 kinderboeken die stiekem voor volwassenen ook leuk zijn!

Bijgewerkt op: 19 jan.


Je kent ze wel. Boeken die eigenlijk voor kinderen geschreven zijn, maar door miljoenen volwassenen ook gelezen worden. Denk aan Harry Potter of Percy Jackson. In deze top 5 is er aandacht voor de 5 kinderboeken die ook zeker voor volwassenen leuk zijn


Boek Twister voor volwassenen

Twister – Juliette Forrest

Twisters vader is verdwenen en dat maakt Twister ongerust. Sinds de vader van Twister is verdwenen doet haar moeder niets meer. Op een dag wanneer haar vader wordt beschuldigd van het starten van een brand, waarbij twee onschuldige mensen kwamen te overlijden, besluit Twister op zoek te gaan. Een groots avontuur start waarbij een heks de uitkomst biedt, maar valt die heks te vertrouwen?

Het avontuur is groots en meeslepend en je voelt aan alles dat Twister goedaardig is, maar een aantal omgevingsfactoren laten je continu twijfelen over de goedheid van Twisters omgeving. Het verhaal heeft meerdere lagen en door het verhaal kun je gaan nadenken over moraliteit. Het is een prachtig avontuur en uiteindelijk blijft de vraag: gaat Twister haar vader terugvinden en zo ja, in welke staat?


Boek Lepelsnijder voor volwassenen

Lepelsnijder – Marjolein Hof

Dit verhaal geschreven door Marjolijn Hof speelt zich af in een vergelijkbare wereld als de onze. De wereld voelt middeleeuws aan, vanwege de ambachten die in het boek omschreven worden. Hof schrijft het verhaal van Janis, die samen met zijn makker Frid in de bergen woont. Daar snijdt Janis de mooiste lepels en één keer in de twee maanden moet Frid de berg af om de lepels te verkopen en om eten en pap te kopen. Echter op één dag komt Frid niet meer terug. Janis wordt gedwongen om op pad te gaan en komt er uiteindelijk achter dat zijn vriend Frid niet zo zuiver was als dat Janis dacht.


Het is een prachtig verhaal die de “naïeve” Janis beschrijft in de grotemensenwereld. Omdat er in het verhaal niet alleen meerdere verhaallijnen zitten en omdat er ook meerdere moralen inzitten, zou je hier als volwassen lezer ook erg van kunnen genieten. Een meesterwerkje van Marjolijn Hof en wij hopen dan ook vurig op een vervolg.


Boek Prutje voor volwassenen

Prutje – Pieter Koolwijk

Een veelbesproken boek bij de leesdetectives, maar dit meesterwerk van Pieter Koolwijk kunnen we zeker niet laten missen in deze top 5. Prutje speelt zich af in de industriële revolutie en gaat over Hens, Walm en Vijf. Hens moet iedere dag werken in de spinfabriek en dan moet hij ook nog letten op zijn broertje Walm. Walm is altijd intens vrolijk, maar snapt niet zoveel. Hens baalt van iedere dag werken en krijgt ruzie met de opzichter. Na ook nog eens een ruzie met zijn vader besluit hij dat het genoeg is en gaat hij op zoek naar hoe mooi het leven zou kunnen zijn elders. Hij loopt weg en Walm, maar Walm die volgt hem. Onderweg komt hij Vijf tegen en met zijn drieën gaan ze op zoek naar een wereld zonder grenzen. Waar ze gelukkig kunnen zijn zonder geld. Gaat dat ze lukken?


Prutje past perfect in deze top 5, omdat het verhaal een historisch tintje heeft, maar ook een groter moraal dilemma. Blijf je doen wat je iedere dag doet, of ga je op zoek naar het onbekende met de hoop dat je gelukkiger wordt. Het boek heeft 1 verhaallijn, maar is prachtig en de tekeningen van Linde Faas zijn een kunststukje op zich. Een echte aanrader.


Boek Nevermoor voor volwassenen

Nevermoor – Jessica Townsend

Morrigan is de dochter van de president, maar tegelijkertijd een ongelukskind. Op de dag dat ze zou worden opgehaald door de Meute van Rook en Schaduw (en dus dood zou gaan), wordt ze gered door Jupiter. Jupiter brengt haar naar het Wondergenootschap en sneakt haar binnen in zijn waanzinnige hotel. Daar komt Morrigan achter allemaal geheimen die ze niet wist van zichzelf. Om in Nevermoor te mogen blijven moet ze worden toegelaten tot het Wondergenootschap. Hiervoor moet ze allerlei lastige proeven doorstaan. Gaat dit haar lukken? Kan ze het handelen als ze uiteindelijk hoort waarom ze gered is door de geheimzinnige Jupiter?


In mijn inleiding staat het voorbeeld van een boek dat door vele volwassenen is gelezen: Harry Potter. Nevermoor (en de vervolgen erop) kunnen perfect vergeleken worden met Harry Potter. Een magische wereld, een slechterik die de wereld donker wil maken en een aantal dubieuze karakters maken het verhaal een spektakel. Zorg er dus voor dat je dit boek zeker leest!


Lampje

Lampje – Annet Schaap

Twee jaar na het winnen van een Gouden Griffel, praat nog steeds iedereen in kinderboekenland over Lampje. Lampje gaat over Emilia (ofwel Lampje), zij woont met haar vader in een vuurtoren en haar moeder is overleden. Vader is doodongelukkig en kan bijna de trappen niet meer bewandelen om bij de vuurtoren te komen, dus moet Emilia dat doen. Op één dag slaat het noodlot toe. Emilia vergeet de lucifers en midden in een storm vergeet ze de vuurtoren aan te steken. Ze is te laat en de volgende ochtend is er een schip voor de kust gezonken. Vandaaruit gaat het verhaal verder.


Lampje is bij uitstek een voorleesboek of een boek voor kinderen die al goed kunnen lezen. Er zit veel figuurlijk en soms zelfs poëtisch taalgebruik in. De naïeve doch lieve Emilia doet er alles aan om haar leven te laten slagen en uiteindelijk lukt het haar om met iedereen bevriend te raken, hoe moeilijk dat in haar situatie ook is. Het is een boek met een lach en een traan en voor iedere volwassene een must om te lezen.


Comments


bottom of page