top of page
Foto van schrijverLeesdetective Yannick

Verhalen van de Fladdertak | Zóveel verhalen als wilgentakken


Vroeger gingen mijn ouders en ik weleens wandelen in Rhoon. In de Rhoonse grienden hadden ze dan van die prachtige knotwilgen die langs de waterkant stonden. De knotwilgen waren altijd perfect imperfect. Ze stonden nooit helemaal recht en nooit altijd naast elkaar en juist dat vond ik interessant. Als we verder het bos in liepen en de wind woei door de bomen heen, had ik altijd het gevoel dat bij het ritselen van de blaadjes er een stem meekwam. Een zangerige stem die mij iets wilde vertellen. Echter, later kwam ik er achter dat bomen niet kunnen praten... In de verhalen van de Fladdertak beweert men iets anders.


De verhalen van de Fladdertak is geschreven door Margharetha van Andel en is een verzamelbundel van verschillende verhalen omtrent bomen. Rond de wereld zijn heel veel mythische verhalen of sagen, waarin de boom centraal staat. In die verhalen zit altijd een moraal. Een aantal van die verhalen zijn redelijk bekend, denk bijvoorbeeld aan de sprookjesboom of Hercules en de gouden appels. De meeste verhalen zijn redelijk onbekend.


Maar zeker wel de moeite waard. Uit alle culturen komen verschillende verhalen omtrent bomen tot leven. Denk aan een tovenaar die een moeder probeert te redden van haar verraderlijke schoondochter. Of denk aan een verhaal over een tante die haar boom zo betoverde dat ze zelfs de dood beduvelde. Het mooie is, dat alle verhalen uiteindelijk met elkaar verbonden zijn, net als de bomen in het bos. Want uiteindelijk is het doel van het verhaal dat een houthakker niet de bomen in zijn tuin hakt en dat kan alleen als de verhalenboom in zijn tuin doorgaat met het vertellen van mooie verhalen.


Kortom, alle verhalen zitten in een groter verhaal en dat maakt het boek ook bijzonder. Doordat de hoofdstukken kort en krachtig zijn en omdat de verhalen interessant zijn, wil je eigenlijk telkens nog een verhaaltje uit een ander land of streek. De verhalen van de Fladdertak zijn vaak moralistisch en daarom ook geschikt om aan jongere kinderen voor te lezen. Ik denk dat het ene verhaaltje daarvoor beter geschikt is dan het andere verhaal. Dus wil je een interessant boek hebben waarin bomen centraal staan en waar verhalen over bomen tot leven komen, dan zal Verhalen van de Fladdertak een regelrecht succes zijn!

 

Dit boek raad ik aan voor...

... kinderen die houden van losse verhalen

... een ieder die gek is op tuinieren en bomen

... iedereen die voor heel veel geld een magische boon zou kopen in plaats van geld

 

Samenvatting

We zijn al ons hele bestaan onlosmakelijk verbonden met bomen – niet alleen omdat ze ons letterlijk helpen ademen, maar ook om de rol die ze spelen in sprookjes, verhalen, legenden, religies, bijgeloof… Marieke Nelissen droomde van een boek over bomen. Margaretha van Andel verzamelde allerlei volksverhalen en sprookjes en vervlocht die tot een spannende raamvertelling. Het Lemniscaat-duo van De tovenaar van Oz creëerde zo het Grote Onweerstaanbare Boomsprookjesboek. Een boek om in te verdwijnen,om je over te verwonderen, om uren naar te kijken vanwege de geweldige illustraties, en om je houding ten opzichte van de wereld om je heen voor altijd door te laten veranderen. Want ze leven… die bomen, van dat kleintje in je tuin tot de woudreus in het bos. Luister maar goed!

Opmerkingen


bottom of page