top of page

Volg je hart of... of je hoofd | Wanneer de angst regeert

In 2020 besloot ik dat vijf dagen voor de klas staan niet datgene was waar ik gelukkig van werd. Er waren zoveel dingen die ik leuk vond en waar ik mijn ei in kwijt kon, dat het alleen maar voor de klas staan ging tegenvallen. Ik besloot van vijf naar drie dagen onderwijs te gaan en richtte met Yannick De Leesdetectives op. Dit was best een spannende keuze, want de vijf dagen boden veel zekerheid op het gebied van bijvoorbeeld salaris en pensioen. Het hoofd had de leiding, maar het hart won.


Toen ik het prentenboek Volg je hart... of je hoofd van Scott Stuart las, had ik dan ook wel even een flashback. Dit boek legt namelijk heel laagdrempelig en op prachtige wijze uit wat een fixed mindset eigenlijk is. Je kiest voor dat wat je kunt en wat je weinig moeite kost. Je bent bang voor het onbekende. In dit boek speelt Hoofd de baas. Hij bepaalt wat er moet gebeuren. Iets wat te gek of spannend is, is niet bespreekbaar. Dit tot groot verdriet van Hart, die zoveel leuke dingen ziet waar het tijd in zou willen steken...


Hoofd vindt het allemaal wel best. Hij leest in zijn boekje en beleeft eigenlijk elke dag wel hetzelfde, totdat het Hart het begeeft. Alles volgens de regels van Hoofd doen heeft zijn tol geëist. Hoofd vindt het in eerste instantie lekker rustig, maar merkt dat het leven onmetelijk saai begint te worden zonder Hart. Hij besluit één van zijn beslissingen terug te draaien. Een beslissing die Hart weer tot leven moet wekken. Hoofd spreekt na al die tijd eindelijk uit waarom hij telkens de veilige beslissing neemt: 'Ik ben bang.'


Volg je hart... of je hoofd is een prachtig boek van prentenboekenauteur Scott Stuart, die eerder al Mijn Schaduw is paars schreef. Hij weet de fixed mindset waar niet alleen kinderen, maar ook heel veel volwassenen mee kampen, in een kleurrijk verhaal prachtig neer te zetten. Dit boek kan jonge kinderen bewust maken van hun keuzes, maar ook bovenbouwers een spiegel voor houden. Wat zeg ik: zelfs volwassenen kunnen hier lering uit trekken. Daarom geef ik dit boek dan ook een AANRADER!

Inkijkexemplaar Volg je hart... of je hoofd
.pdf
Download PDF • 6.45MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders en leerkrachten die thuis een kind met een fixed mindset herkennen.

...leerkrachten die fixed mindsets inzichtelijk willen maken.

...alle volwassenen die ook eens een spiegel moeten voorhouden en moeten gaan doen wat ze leuk vinden!

 

Samenvatting/Omslag


Hoofd houdt ervan dat alles voorspelbaar en perfect geordend is. Hart houdt van spontaniteit en nieuwe dingen uitproberen. Hoofd houdt van lijstjes en broccoli. Hart houdt van achtbanen en chocola. Maar wie heeft er gelijk?


Een prachtig geschreven en geïllustreerd prentenboek van bestsellerauteur Scott Stuart voor jonge (en oudere) lezers over het belang van luisteren naar je hoofd en je hart, maar vooral trouw zijn aan jezelf.

Comentários


bottom of page