top of page

Zara Zoemmm redt de bijen (3+) | Red de bij!


Wie het nieuwst volgt, weet dat het niet goed gaat met de bijenpopulatie in de wereld. Sommige mensen zullen meteen aan honingtekorten denken, maar er is meer wat bijen doen naast het produceren van honing. Ze zijn van essentieel belang om de flora in de wereld in stand te houden. Ze zijn onder andere belangrijk om groente en fruit te kunnen kweken. Door alles maar te asfalteren en kort te maaien, heeft de bij geen leefgebied meer, en dat is waar Catherine Jacob en Lucy Flemming zich hard tegen willen maken.


In dit verhaal volgen we Zara Zoemmm. Zara is een ongelofelijk grote fan van beestjes. Niet alleen de bij dus. Ze bestudeert beestjes aandachtig in de tuin en helpt ze wanneer ze in nood zijn. Ligt een slak te bakken in de zon? Dan regelt ze een paraplu. Zit er een duizendpoot in de knoop? Dan maakt ze die weer los. Ze doet dit alles met ontzettend veel plezier, maar een cadeau van haar oma maakte het leven van Zara Zoemmm nog mooier! Van haar oma krijgt ze namelijk een magisch vergrootglas!


Met dat magische vergrootglas kan ze niet alleen de kleinste diertjes beter zien, maar ook kan ze de dieren verstaan. Ze hoort hoe een spin een vlieg naar zijn web lokt en hoe een rups trek heeft in blaadjes. Uiteindelijk kloppen de bijen in paniek bij haar aan. Buurjongen Stan wil namelijk een vlakke grond voor zijn fiets en daar gaat zijn vader in de avond al aan beginnen!


Het is aan Zara Zoemmm om Stan over te halen om de tuin te houden voor wat het is. We hebben het hier namelijk over het leefgebied van de bijen. Stan ziet eerst helemaal niets in de argumenten van Zara Zoemmm, maar uiteindelijk blijkt er bij Stan meer te spelen dan er op het eerste gezicht gedacht werd.


Zara Zoemmm redt de bijen is een prachtig verhaaltje op rijm met een zeer belangrijke boodschap: red de bij. Door het verhaal in een prentenboek te gieten lijkt de boodschap misschien minder urgent, maar niets is minder waar. Het is belangrijk om dit verhaal aan jongere generaties voor te lezen, zodat zij weten wat de taak van bijen is in onze wereld en wat wij er aan kunnen doen om te zorgen dat zij hun werk kunnen doen.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...kinderen die fan zijn van de bloemetjes en de bijtjes.

...ouders en leerkrachten die het belang van de natuur willen aanstippen.

...lezers die bij-dehand zijn.

 

Samenvatting / Omslag


Dit is Zara Zoemmm! Ze is niet bang voor kriebelpootjes, spinnenwebben of vieze laarzen, en ze is gek op kleine beestjes – hoe slijmerig of harig ze ook zijn... En de bijen hebben haar hulp nodig! Kan Zara, samen met haar magische vergrootglas, haar kruipende en vliegende vriendjes helpen? Catherine Jacob is een auteur, awardwinnende tv-correspondent en moeder van drie kleine kinderen. Voor haar werk als milieucorrespondent reisde ze de hele wereld rond, van het Amazonewoud tot aan de poolcirkel. Lucy Fleming studeerde Illustratie aan de University of Lincoln, en haar stijl kenmerkt zich door magische elementen. Haar vrije tijd brengt ze het liefst in de buitenlucht door. Met reuzzze interessante weetjes over beestjes!

Comments


bottom of page