top of page

Yannicks reis door Araluèn: De Grijze Jager deel 11 - De verloren verhalen


De Grijze Jager deel 11; de verloren verhalen; John Flanagan; Gottmer; cover

Ik las pas in een boek over het verschil tussen literatuur en gewone leesboeken. Het verschil bleek erg vaag te zijn, maar er waren wel een aantal dingen waar je het aan kon zien. Het taalgebruik was natuurlijk één van de voorwaarden. Gebruik je in een tekst verschillende stijlfiguren, dan neigt het eerder naar literatuur. Ook werd er betoogd dat je het ook kon zien (en dat vond ik ontzettend interessant) aan het feit dat ieder verhaal waar aan begonnen werd, werd afgemaakt. Laat nou net dit zijn wat de ontzettend goede schrijver John Flanagan in deel 11 doet. Hij maakt alle verhalen die niet afgemaakt zijn af en vertelt een aantal anekdotes over het reilen en zeilen van het leen Redmont.


De verhalen die Flanagan vertelt, worden in de Grijze Jager reeks in verschillende volgorde van tijd verteld. Je begint in een tijd ver na de verhalen van de Grijze Jager deel 1 t/m 10. Een archeoloog doet opgravingen en vindt een aantal onvertelde verhalen. Twee verhalen vinden plaats voor deel 1. Zo krijg je mee hoe de vader van Will om het leven komt bij de slag op de Heckingse heide en je komt er achter hoe Crowley Halt rekruteert als Grijze Jager. Dit zijn natuurlijk verhalen die je graag nog verder zou willen lezen en ik heb zo'n voorgevoel dat je deze verhalen in de prequels van de Grijze Jager - de vroege jaren gaat vinden.


Er is één verhaal dat zich afspeelt wanneer Will gevangen wordt genomen en naar Skandië moet. Gilan moet dan afrekenen met Morgarats luitenant. Hoe komt hij achter de waarheid? Het is erg leuk om ook eens in de huid te kruipen van deze Grijze Jager. De andere verhalen vinden plaats na deel 10. Zo is er een verhaal over de bruiloft van Arnaut en Evanlynn (Cassandra), is er een roversbende die de kust onveilig maakt en een roversbende die de rivieren onveilig maken en een rondtrekkende stoet die het hondje van Will gevangenneemt. Ook is er een verhaal over drie rovers die in Stanley huishouden en daarmee het etentje van Jenny en Gilan in het water gooien. Kortom: korte verhalen, waarmee je verder kan met de serie.


Deel 11 verheldert een hele hoop en daarom vond ik het een fijn deel om te lezen. De helden kende je natuurlijk al, maar ze worden weer geëvolueerd tot andere mensen. Ik denk dat bijna alle helden uit de vorige delen wel verwerkt worden in één van de verhalen. Van zeerot Erak tot de keizer van de Nihon-ja. Het leuke is dat het allerlei toffe herinneringen oproept uit eerdere boeken en stiekem, stiekem verheug ik me weer op deel 12. Nu weet ik hoe rokers zich voelen.


 

Dit boek raden wij aan voor...

... liefhebbers van korte verhalen

... mensen die graag spannende en avontuurlijke verhalen wil lezen

... een ieder die gek is op bruiloften

 

Samenvatting/Omslag

Iedereen kent inmiddels de legenden van de Grijze Jagers van Araluen, maar niemand kende tot nu toe het hele verhaal... Het moment is aangebroken om de laatste vragen te beantwoorden en losse eindjes aan elkaar te knopen. Heeft Halt de waarheid gesproken toen hij vertelde hoe Will wees is geworden? En heeft Gilan ontdekt waar Morgaraths luitenant zich schuilhield na de strijd op de Driestappas? Komt er een koninklijke bruiloft? Of slaat het noodlot alsnog toe?


Geïnspireerd door vragen en brieven van zijn lezers, geeft John Flanagan antwoord op al die brandende kwesties in de wereld van de Grijze Jagers. In De verloren verhalen valt te lezen wat voorafging aan de gebeurtenissen die zijn beschreven in de voorgaande tien delen van deze serie en wat er nog gaat komen voor Will, Halt, Arnaut, Alyss, Evanlyn, Gilan, en wat dacht je van die kleine, eigenwijze pony? Een echte fan mag dit boek niet missen.Bình luận


bottom of page