top of page

De Grote Boze Heks | Een must-have bundel voor elke leerkracht

Je hebt soms van die boeken die je het schoolgebouw móét binnenhalen. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend. Soms betreft het een klassieker. Soms betreft het een essentieel informatieboek dat perfect aansluit op dat wat jouw school behandelt. Maar soms is er ook zo'n boek waar je niet te lang over moet nadenken. Een boek dat niet alleen een klassieker is, maar wellicht ook wel als cultureel erfgoed beschouwd zou moeten worden. Zo, genoeg superlatieven voor een inleiding. Het is tijd om in deze bundel te duiken.


Uitgeverij Lemniscaat heeft namelijk een gigantische bundel uitgebracht met verhalen van De Boze Heks. In totaal telt de bundel maar liefst 85 verhalen die je bij uitstek kunt voorlezen. Dat is namelijk waar deze bundel in uitblinkt: in zijn rol als voorleesboek. Het begint bij het verhaal over de Boze Heks die woedend is en eindigt bij het verhaal over de volle maan. Alles in een lange zit voorlezen gaat je niet lukken, want je bent zeker wel even zoet!


De Boze Heks van Hanna Kraan maakte in 1990 haar debuut bij Lemniscaat en in 2005 verscheen haar laatste titel. De verhalen van De Boze Heks kenmerken zich door personages die allemaal uitblinken in hun eigen karakterkenmerken. Ze vertegenwoordigen allemaal weer een ander kind in de groep dat zich op dat moment met een desbetreffend personage kan identificeren. De heks zelf wil dolgraag gemeen zijn, maar blijkt regelmatig weer een uiterst klein hartje te hebben. De verhalen hebben meer dan regelmatig een diepere onderlaag die voer zijn voor een groepsgesprek. Gesprekken die vaak van sociaal-emotionele aard kunnen zijn.


De reden dat ik even heb moeten wachten met het schrijven van dit artikel, was dat ik de bundel had uitgeleend aan een collega in de onderbouw. De kinderen lustten wel pap van de verhalen die ze voorlas en kregen er geen genoeg van. Het is een klein maar waardevol bewijsje dat De Boze Heks niet aan ouderdomsverschijnselen lijdt. De magische verhalen zijn immer vermakelijk.


 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders en leerkrachten die zoeken naar voorleesboeken tot kinderen van 8 jaar.

...fans van de originele boeken: nu heb je alles in één!

...iedereen die geen genoeg kan krijgen om het iconische 'oei' voor te lezen.

 

Samenvatting/Omslag


De heks zuchtte. Raar, vroeger verveelde ze zich nooit. Toen was ze altijd aan het toveren, of ze bedacht plannetjes om de dieren dwars te zitten…


‘Ik ben te braaf, de laatste tijd,’ zei de heks hardop. ‘En braaf, dat is vervelend.’


Ze is de meest geliefde tovenares van de lage landen: de boze heks van Hanna Kraan. Generaties kinderen groeiden op met de narrige heks en de dieren met wie ze in het bos samenleeft. Nu zijn alle verhalen voor het eerst gebundeld in één dik boek. Annemarie van Haeringen pakte haar penseel opnieuw op om alle verhalen te voorzien van illustraties in kleur. Het resultaat is een boek dat geen lezer mag missen – of je de verhalen nu al kent of nog niet!  

De grote boze heks is een feest der herkenning voor alle boze heks-fans; een prachtige kennismaking met de heks en alle dieren voor wie hen nog niet kent en een unieke aanvulling voor iedere (school)bibliotheek.

Bình luận

Không thể tải bình luận
Có vẻ như đã có sự cố kỹ thuật. Hãy thử kết nối lại hoặc làm mới trang.
bottom of page