top of page

De Leesdetectives interviewen... | Tjerk Noordraven


In 2017 werd uw eerste boek 'Het nieuwe Spookhuis' uitgebracht en u heeft al verklapt dat er 8(!) delen komen. Wist u al meteen dat het een serie van meer dan vier delen zou worden?


Ik heb Het nieuwe spookhuis nooit als een losstaand boek bedacht. Ik bedacht een serie, en Het nieuwe spookhuis was daar het eerste deel van. Het was vanaf het begin duidelijk dat het acht delen zouden worden. Ik weet waar het verhaal heen gaat en welke ontwikkeling de personages door de serie heen doormaken.

Filmscript Het nieuwe spookhuis
Tjerk Noordraven gaf op zijn Instagram een teaser weg!

Onlangs liet u weten dat Het Nieuwe Spookhuis misschien wel verfilmd gaat worden. Waarom denkt u dat het boek uitermate geschikt is voor een film?


Het is een verhaal over doorzettingsvermogen, over geloven in jezelf en vertrouwen op je eigen kracht. Het heeft unieke personages met een uiteenlopende talenten. Je kunt je altijd wel in een van hen herkennen.


U bent inmiddels al druk bezig met het 5e deel van De Engste Serie Ooit. Kunt u er al ietsiepietsie over verklappen?


Nee, sorry. Ik vertel nooit wat over boeken voordat ze helemaal af zijn. Zelfs mijn uitgever krijgt er niets over te horen.


U heeft in interviews wel eens verteld dat u op een dag een knop hebt omgezet om kinderboekenschrijver te worden. Is dat hoe het werkt?


Ja, zo simpel is het. In mijn jeugd zeiden mijn ouders altijd tegen me dat ik niks kon en nooit wat zou bereiken. Heel lang heb ik dat geloofd en dacht ik bij elke droom of elk idee: ‘dat heeft geen zin, dat kan ik toch niet’. Pas toen ik 27 was besefte ik dat als ik iets wil, ik het gewoon kan doen. Dus toen ik twee jaar later kinderboekenschrijver wilde worden, werd ik dat. In een paar uur tijd verzon ik De engste serie ooit en maakte ik de hoofdstukstructuur van het eerste boek. De volgende ochtend begon ik met schrijven. Toen het manuscript af was, zei ik vol overtuiging dat ik binnen een week een uitgever zou hebben. Het ging zelfs nog sneller: ik had die uitgever binnen 24 uur.


Er zijn in Nederland veel verschillende uitgevers van kinderboeken. U koos uiteindelijk voor Uitgeverij Moon. Heeft u hier bewust voor gekozen?


Ja, ik heb heel bewust voor Moon gekozen en mijn manuscript alleen naar hen gestuurd. Wij passen erg goed bij elkaar.


Je ziet vaak dat kinderen griezelfilms niet kijken omdat ze te eng zijn. Je hoort eigenlijk nooit dat boeken te eng zijn. Hoe komt dat denkt u?


Er zijn ook niet veel enge kinderboeken. De meeste griezelboeken zijn humoristisch en eigenlijk helemaal niet spannend. Ik wilde een serie schrijven die écht spannend is. Niet voor niets heet mijn serie De engste serie ooit.


Wat zijn voor u de hoofdingrediënten voor een goed griezelverhaal?


In mijn boeken is actie het hoofdingrediënt. Mijn boeken zitten vol met spannende actiescènes. Ik wil dat je als lezer constant op het puntje van je stoel zit.

Kaft van Monster Zoo

Onlangs lanceerde u uw nieuwe serie Monster Zoo. Wat maakt deze serie anders dan De Engste

Serie Ooit?


De series zijn totaal verschillend. Monster Zoo is een knotsgekke humoristische serie. Er zit spanning en actie in, maar het draait vooral om de humor. Monster Zoo heeft ook heel veel illustraties. Die illustraties zijn onderdeel van het verhaal en vullen de tekst aan.


Als u nu zou moeten kiezen tussen een heerlijke pasta met een beetje knoflook of rauwe spruitjes, wat zou u dan eten? En waarom?


Altijd als ik knoflook eet, heb ik de volgende dag geen inspiratie. En ik wil gewoon zeven dagen per week schrijven. Dus doe mij die rauwe spruitjes maar!


Er wordt gezegd dat u een vampier bent, klopt dat? En wat heeft u te zeggen tegen de mensen die dat beweren?


Allemaal roddels. Nergens op gebaseerd. Ik ontken alles!

Comentários


bottom of page