top of page

De Leesdetectives interviewen... | Tjerk Noordraven


In 2017 werd uw eerste boek 'Het nieuwe Spookhuis' uitgebracht en u heeft al verklapt dat er 8(!) delen komen. Wist u al meteen dat het een serie van meer dan vier delen zou worden?


Ik heb Het nieuwe spookhuis nooit als een losstaand boek bedacht. Ik bedacht een serie, en Het nieuwe spookhuis was daar het eerste deel van. Het was vanaf het begin duidelijk dat het acht delen zouden worden. Ik weet waar het verhaal heen gaat en welke ontwikkeling de personages door de serie heen doormaken.

Filmscript Het nieuwe spookhuis
Tjerk Noordraven gaf op zijn Instagram een teaser weg!

Onlangs liet u weten dat Het Nieuwe Spookhuis misschien wel verfilmd gaat worden. Waarom denkt u dat het boek uitermate geschikt is voor een film?


Het is een verhaal over doorzettingsvermogen, over geloven in jezelf en vertrouwen op je eigen kracht. Het heeft unieke personages met een uiteenlopende talenten. Je kunt je altijd wel in een van hen herkennen.


U bent inmiddels al druk bezig met het 5e deel van De Engste Serie Ooit. Kunt u er al ietsiepietsie over verklappen?


Nee, sorry. Ik vertel nooit wat over boeken voordat ze helemaal af zijn. Zelfs mijn uitgever krijgt er niets over te horen.


U heeft in interviews wel eens verteld dat u op een dag een knop hebt omgezet om kinderboekenschrijver te worden. Is dat hoe het werkt?


Ja, zo simpel is het. In mijn jeugd zeiden mijn ouders altijd tegen me dat ik niks kon en nooit wat zou bereiken. Heel lang heb ik dat geloofd en dacht ik bij elke droom of elk idee: ‘dat heeft geen zin, dat kan ik toch niet’. Pas toen ik 27 was besefte ik dat als ik iets wil, ik het gewoon kan doen. Dus toen ik twee jaar later kinderboekenschrijver wilde worden, werd ik dat. In een paar uur tijd verzon ik De engste serie ooit en maakte ik de hoofdstukstructuur van het eerste boek. De volgende ochtend begon ik met schrijven. Toen het manuscript af was, zei ik vol overtuiging dat ik binnen een week een uitgever zou hebben. Het ging zelfs nog sneller: ik had die uitgever binnen 24 uur.


Er zijn in Nederland veel verschillende uitgevers van kinderboeken. U koos uiteindelijk voor Uitgeverij Moon. Heeft u hier bewust voor gekozen?


Ja, ik heb heel bewust voor Moon gekozen en mijn manuscript alleen naar hen gestuurd. Wij passen erg goed bij elkaar.