top of page

De Ongelooflijke Ravi Ravioli (8+) | Het tweede deel in de Costa Banana-reeks


De Gruwelijke Generaal was een van de eerste boeken die we bij De Leesdetectives hebben besproken. Het eerste deel van de Costa Banana-serie vertelt het verhaal van Pablo Fernando, zonder enige twijfel een van de meest lieve dictatoren ter wereld. Hij verplicht iedereen dan wel om bananensoep te eten en naar zijn ellenlange, saaie speeches te kijken, maar in principe doet hij geen vlieg kwaad. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Generaal Sjasliek, die in het eerste deel een oorlog wil ontketenen. In dit tweede deel is Sjasliek naar de achtergrond verdreven en komt er een nieuwe speler op het toneel: niemand minder dan de ongelooflijke Ravi Ravioli.


Niet eerder heeft Costa Banana zo'n flegmatieke hypnotiseur verwelkomt. Ravi Ravioli is op televisie te zien en president Pablo Fernando is op slag verkocht: deze man moet onmiddellijk naar zijn paleis komen! De president wil weten waar Ravi Ravioli allemaal toe in staat is en vraagt hem om de nodige demonstraties te geven. Al snel vertrouwt Rosa (de dochter van de president) Ravi Ravioli voor geen cent en houdt ze hem nauwlettend in de gaten. Fico, haar broertje, is net als zijn vader Pablo Fernando helemaal van de kaart van de trucs van Ravi Ravioli. De hypnotiseur is geweldig en binnen de kortste keren is hij ingetrokken in het paleis en zit hij samen met het gezin van de president aan de ontbijttafel. Terwijl Rosa steeds meer vraagtekens zet bij Ravi Ravioli, weet de hypnotiseur de president steeds meer om zijn vinger te winden. Wat voert Ravi Ravioli in zijn schild?


De Ongelooflijke Ravi Ravioli is een heerlijk avontuur dat een prachtige combinatie weet te vinden tussen spanning en humor. De absurde president laat je telkens weer in de lach schieten, terwijl het ontdekken van de ware aard van Ravi Ravioli je op het puntje van je stoel laat zitten. Schrijver Jozua Douglas heeft een heerlijke schrijfstijl die ontzettend makkelijk wegleest. De Costa Banana-serie raad ik dan ook altijd aan aan kinderen die een volgende stap willen (en soms ook een beetje moeten) zetten in hun leesontwikkeling. Denk hierbij aan de stap na Het Leven van een Loser en Dagboek van een Muts. Minder afbeeldingen, maar een zeer verslavend verhaal. Ik heb nu al weer zin om mij te verdiepen in het derde deel van de serie: Operatie Pisang!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...lezers die houden van humor en spanning tegelijk! ...lezers die van absurde humor houden (deze president is echt knettergek!) ...(beginnende) lezers die toe zijn aan wat langere verhalen met wat minder illustraties.

 

Samenvatting / Omslag


Het tweede avontuur van Rosa en Fico, de kinderen van de knotsgekke president Fernando van Costa Banana. Bekroond auteur Jozua Douglas bewijst met De ongelooflijke Ravi Ravioli opnieuw dat hij de allergrappigste kinderboekenschrijver van Nederland is. Iedere fan van Roald Dahl zal smullen van Jozua Douglas’ boeken. Als president Fernando de spectaculaire magische show van hypnotiseur Ravi Ravioli op televisie ziet, nodigt hij hem meteen uit. Fernando wil meer weten over de ongelooflijke kunsten van de hypnotiseur. Al gauw raakt de president helemaal in de ban van Ravi en doet alles wat hij zegt. Maar is Ravi Ravioli wel te vertrouwen? Rosa en Fico gaan op onderzoek uit en doen een vreselijke ontdekking.

Comments


bottom of page