top of page

Don en Sjon | Het olijke Tijgerleesduo!

Wie Tijgerlezen nog niet kent, heeft geluk dat hij of zij op dit artikel is gestuit! Tijgerlezen is namelijk een initiatief van uitgeverij Querido. Het is een serie waarin spannende of grappige boeken worden uitgegeven die gericht zijn op beginnende lezers. De boeken hebben een overzichtelijke bladspiegel met veel ruimte tussen de regels en kleurrijke illustraties. De boeken zijn regelmatig iets dikker dan de meeste AVI-boekjes. Enkele bekende boeken uit de serie Tijgerlezen zijn Bob Popcorn, Hoe beroof je een bank? en Zepie. Het zijn echter misschien wel Don en Sjon waar je hart van zal smelten.


Don en Sjon gaan door het leven als een kleine zwarte vogel en een lange eend. Beide hebben een vrolijk hoofddekseltje en zijn de allerbeste vrienden. Ze zijn door Catharina Valckx tot leven geroepen en samen beleven ze kleine, maar vrolijke avonturen. Hun eerste avonturen werden ontvouwd in de debuuttitel 'Die kleine is Don, de lange is Sjon' (heerlijke titel!). Don en Sjon-boeken worden gekenmerkt door hun eenvoud, maar grappige situaties. Zo is er een verhaaltje waarin Don zijn bed uitkomt en Sjon buiten ziet planken tussen twee boomstammen. Don ontdekt dat hij geen plank wil zijn en probeert vele verschillende dingen uit. Uiteindelijk komt hij met een bijzondere oplossing...


Don en Sjon zijn ontwapenend en tekenen hoe een echte vriendschap zou moeten zijn. Samen met de andere dieren in het bos zijn ze altijd wel in voor een praatje of voor een bezoekje. Hierin beleven ze ogenschijnlijk simpele, maar voor beginnende lezers treffende avontuurtjes. De verhaaltjes die in de boeken zijn terug te vinden zijn kort en worden soms wel vervolgd in een volgend avontuur.


Ik kan iedereen aanraden om Don en Sjon te verwelkomen in zijn of haar schoolbibliotheek of thuis in de boekenkast. Voor de beginnende lezers zijn dit onmisbare figuren om in de buurt te hebben!

コメント


bottom of page