top of page
Foto van schrijverLeesdetective Yannick

Gevangen in de stad | Ontzet reageren krijgt een hele andere lading

Gevangen in de stad, Marte Jongbloed, Luiting-Sijthoff, cover

Ieder jaar op 3 oktober (ja die datum vergeet ik door de podcast nooit meer, zeker omdat ik hem verkeerd heb benoemd) heb je het Leids Ontzet. En ik schrijf dat met een hoofdletter o, omdat het een hele belangrijke gebeurtenis is in de Nederlandse geschiedenis. Twee jaar eerder hadden de watergeuzen Den Briel al (per ongeluk) veroverd en nu kwam na maanden belegering eindelijk de verlossing. Het zijn altijd mooie verhalen en ook vooral politiek geladen. Superinteressant om te luisteren is ook de Geschiedenis voor Herbeginnerspodcast, die precies nu over dit onderwerp gaat. Alleen hoe ervoeren de echte Leidenaren het in de stad? Geschiedenisverhalen moeten altijd ondersteund worden met fictie, want dan leer je er nog meer over. Want wist je hoe er met wezen en zwangere vrouwen werd omgesprongen in die tijd? Nee hè!? Daarom moet je 'Gevangen in de stad' lezen van Marte Jongbloed!


Na een beetje een hak-op-de-tak inleiding, kom ik toch echt bij het begin van het boek. Bregje woont in Leiden, maar is wees. Ze woont in een weeshuis bij de strenge "Moeder" en is een beetje ondeugend. Vaak moet ze zonder eten naar bed. Bregje onderzoekt en speelt graag, maar luistert niet zo graag. Zeker niet naar 'moeder'. Als op een dag Vrouw Louwerijsdochter langskomt omdat ze iemand nodig heeft die haar helpt als vroedvrouw, valt haar oog op Bregje. Moeder doet nog even moeilijk, maar al snel realiseert moeder dat het het beste is om zoveel mogelijk weeskinderen onder te brengen bij lokale mensen die hulp nodig hebben. Zo wordt Bregjes beste vriend Adriaan al gauw rattenvanger.


Er is namelijk ook nog iets anders aan de hand in Leiden. Pasgeleden waren er Spanjaarden die de stad al eerder belegerden, maar die moesten even weg om te vechten in de slag om de Mokerheide. In 1574 besloot Alva de stad weer te belegeren, maar nu was de stad er iets minder op voorbereid. Omdat 'moeder' dit al had voorzien, besloot ze alle weeskinderen zoveel mogelijk onder te brengen bij mensen die een toekomst konden geven aan de kinderen. Bij Louwerijsdochter vindt Bregje het geweldig. Ze werkt hard en ze krijgen echt een band, maar dan komen de Spanjaarden dus weer terug. De stad lijdt er echt onder en naast veel honger en tumult, breekt dan ook nog de pest uit. Kan Bregje met Vrouw Louwerijsdochter overleven in de stad?

Gevangen in de stad is een kort boek geschreven door Marte Jongbloed en brengt de geschiedenis tot leven. Je moet vaak jaartallen uit je hoofd leren (iets wat ik klaarblijkelijk niet heb gedaan), zoals 3 oktober 1574, maar wat gebeurde er nou echt in die tijd? Hoe voelden de mensen zich toentertijd en welke daden waren er nou echt gebeurd? Vaak wordt bij het Leids ontzet het verhaal verteld over burgemeester van der Werff die heldhaftig zijn lichaam had aangeboden wanneer dat nodig was. Dit was niet helemaal waar en ook die gebeurtenis wordt mooi beschreven door Marte Jongbloed. Kortom, wil je echt weten hoe het was in een belegerde stad? Lees dan: Gevangen in de stad.



 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die gek zijn op verhalen uit de geschiedenis.

... eenieder die gek is op boeken met sterke vrouwen.

... iedereen die ook graag hutspot op de ouderwetse manier eet.

 

Leesdetectives Biebmonsters

Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!


Hoi, ik ben Senna!


Verhalen die zich zomaar in mijn eigen leven zouden kunnen afspelen, vind ik het leukst! Denk aan verhalen over school of over mijn hobby’s. Vaak zijn de verhalen die ik lees wat realistischer. Ze kunnen waargebeurd zijn en zijn dat soms ook echt!

 

Samenvatting/Omslag

Gevangen in de stad is een spannende en indringende jeugdroman van Marte Jongbloed (o.a. Gevaarlijk water) over het Leidens Beleg in 1574. Dit boek verschijnt in herdenkingsjaar 2024, waarin het 450 jaar geleden is dat de stad Leiden werd bevrijd.


Bregje is als baby achtergelaten in de kerk en woont sindsdien in het weeshuis. Omdat ze veel vragen stelt en zich overal mee bemoeit, wordt ze gezien als een lastpak en krijgt ze vaak straf. Wanneer de vroedvrouw een hulpje in de huishouding nodig heeft, valt de keuze toch op Bregje. Dan wordt de stad voor de tweede keer door de Spanjaarden belegerd. De inwoners kunnen geen kant op en lijden honger. Als vervolgens de pest uitbreekt en er veel doden vallen, onder wie ook de vroedvrouw, staat Bregje er opnieuw alleen voor. Maar deze keer trekt ze haar eigen plan…


Op een fijne manier geeft Marte Jongbloed kinderen en jongeren een kijkje in een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis. Het Boekenrijk over Gevaarlijk water


Comentarios


bottom of page